prvi dan srpnja

Izdan narančasti meteoalarm za tri regije: Moguće su i bujične poplave

30.06.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Za sutra je izdano narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme, upozorilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH objavilo je na Twitteru da su prognostičari izdali narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za 1. srpnja. Izraženi pljuskovi s grmljavinom i mjestimice obilnom oborinom predviđeni su u regijama Split, Knin i Dubrovnik.

A za sve je kriva plitka ciklona koja će se formirati duž osi Jadrana te spustiti prema jugoistoku. Za vikend će donijeti nestabilno vrijeme s pljuskovima, grmljavinom i udarima vjetra osobito na Jadranu i uz Jadran, prognoza je meteorologa Bojana Lipovšćaka za N1.

  • +28
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

U subotu će se naoblačenje s kišom premještati prema istoku i zahvatiti zapadne krajeve unutrašnjosti i jadransku obalu i zaleđe. Na Jadranu i u zaobalju su pak moguće  lokalno veće količine kiše i bujične poplave.

U Slavoniji i Baranji promjenljiva povećana naoblaka ali bez značajnijih oborina. Na Jadranu će puhati slabo umjereno jugo koje će navečer na sjevernom kratkotrajno nakon prolaza fronte okrenuti na buru. Jutarnje temperture zraka u unutrašnjosti oko 14, na Jadranu od 18 do 22. Najviše dnevne temperture od 23 do 28C.

Od nedjelje sunčanije i opet toplije, u popodnevnim satima mjestimice uz malo kiše ili poneki pljusak. I na moru prekosutra česta kiša koja lokalno može biti i obilnija u Dalmaciji, posebice u prvom dijelu dana kada su mogući i mjestimični neverini. A potkraj ovog i početkom novog tjedna ponovno pretežno sunčano, pri čemu u nedjelju još ponegdje na obali nije isključen pokoji pljusak ili slaba kiša. , prognoza je Krunoslava Mikleca iz DHMZ-a za HRT.