PUSIĆ, ŠTROMAR ILI ČAČIĆ

Izborni rezultati otkrili tko je zapravo autoritet varaždinskim narodnjacima

26.05.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Usprkos pismu u kojem je predsjednica HNS-a Vesna Pusić pozivala članove HNS-a da svoj glas daju starijem članu Jozi Radošu, a ne mlađem Marinu Vučiću, na izborima za Europski parlament u Varaždinskoj županiji čini se da se dogodilo sasvim suprotno

Na nacionalnoj razini Jozo Radoš dobio je 15.470 glasova ili 5,6 posto svih glasova za listu Kukuriku koalicije, a drugi kandidat HNS-a Marin Vučić 2.654 glasova li nešto manje od jedan posto ukupnog broja glasova. Razmjerno dobar je to rezultat za Radoša, ali ne i za stranku. Naime, ako HNS ima više 45.000 članova, kako se tvrdi, onda ispada da su njihovi kandidati dobili podršku svega trećine narodnjaka ili još i manje, ukoliko su za kandidate glasovale i nestranačke osobe.

U Varaždinskoj županiji sasvim druga situacija, barem što se tiče odnosa Radoša i Vučića. Naime, Radoš je tu dobio samo 633 glasa ili 5,39 posto ukupnog broja glasova za listu SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, dok je Vučić dobio 2.405 ili više od 20 posto. To nameće zaključak da varaždinski narodnjaci nisu ni izdaleka poslušali 'savjet' predsjednice stranke da glasuju za Radoša, kao i da je i u toj sredini svoje kandidate podržala tek trećina članova HNS-a kojih je u Varaždinskoj županiji oko 10 tisuća.

Očigledno, ovi izbori su pokazali da ne samo da pismo Vesne Pusić nije polučilo željeni rezultat, nego da HNS u Varaždinskoj županiji više nema ni izdaleka podršku birača kao ranije.

Iako u Bruxelles ne ide Vučić za kojeg je tvrdio da ima za to šanse, varaždinski župan i predsjednik središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar ipak je zadovoljan jer je stranka u Radošu dobila svog zastupnika u Europskom parlamentu, a ukazuje i na to da je HNS postigao 55 posto bolji rezultat u pogledu preferencijalnih glasova nego na izborima prošle godine.

'Kandidati Jozo Radoš i Marin Vučić osvojili su zajedno 3.038 glasova, što je najviše glasova od svih kandidata u Varaždinskoj županiji i povećanje u odnosu na izbore prije godinu dana za 55 posto. To je pokazatelj da je HNS i dalje ne samo najsnažnija politička opcija u Varaždinskoj županiji, već bilježi i daljnji rast. Marin Vučić je uz dosadašnjeg zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Piculu osvojio najveći broj glasova u Varaždinskoj županiji, što je pokazatelj da je prijedlog bio opravdan i da je Marin Vučić prepoznat kao kvalitetan i odgovoran kandidat', poručuju iz Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije.

To što nema više razloga za zadovoljstvo tek će se analizirati, ali sigurno varaždinskom HNS-u nije bilo od pomoći niz specifičnih problema i događaja. Među njima je i dolazak Ivana Jakovčića u Varaždin gdje je Natalija Martinčević, saborska zastupnica i predsjednica udruge Inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformisti, ustvrdila da će upravo on najbolje i najkvalitetnije zastupati hrvatski sjever.

Sa stavom Čačićevih sljedbenika čini se da se nisu složili birači. Jakovčić je, naime, u Varaždinskoj županiji dobio tek 274 glasova ili 2,33 posto, od čega u gradu Varaždinu 130.

'Jakovčić je dobio u Varaždinu više glasova od Radoša, što dovoljno govori o padu podrške HNS-u čiji je rejting u Varaždinskoj županiji na razini onog u državi, dakle nešto više od jedan posto', upozorava Martinčević.