HABUŠ:

'Izbori u Varaždinu - poraz aktualne politike'

18.10.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Prozvati više od šest tisuća glasača stranačkom vojskom ili mašinerijom nema veze s činjenicama i samo je loš alibi za slabije rezultate protukandidata, ističe Goran Habuš, kandidat za varaždinskoga gradonačelnika Kukuriku koalicije, osvrćući se na kritike da je na nedjeljnim prijevremenim izborima dobio glasove članova HNS-a, SDP-a i HSU-a

Zajedno s kandidatima za zamjenike Natalijom Martinčević i Vjeranom Radelićem, Habuš je dobio gotovo 44 posto glasova, odnosno dvostruko više od drugoplasiranog nezavisnog kandidata Zlatka Horvata, aktualnog varaždinskog zamjenika gradonačelnika.

'Ostvareni rezultata daje nam za pravo da već sada možemo najaviti pobjedu u drugom krugu izbora. To što je odaziv birača u prvom krugu bio manji od očekivanog, posljedica je gubitka vjere u politiku i političare, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Kao budući gradonačelnik, vraćanje tog izgubljenog povjerenja vidim kao bitnu svoju zadaću', najavljuje predsjednik varaždinskog HNS-a naglašavajući da izbori rezultati znače 'poraz aktualne politike u Varaždinu'.

Habuš odbacuje i Horvatove kritike da je izborna kampanja bila izvan granica pristojnosti, odnosno uvredljiva.'Pokušava nam se nametnuti nekultura i tome slično, no nismo radili ništa drugo nego samo iznosili činjenice koje govore da DORH provjerava dobar dio gradskih tvrtki, za što odgovornost snosi dosadašnja vlast, pa tako i Horvat koji je sjedio u istoj zgradi kao i Čehok, a sada se ponaša kao povjerenik koji ništa ne zna', upozorava Habuš koji je uvjeren da će imati većinu u Gradskom vijeću.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Natalija Martinčević kampanju Kukuriku koalicije u Varaždinu drži uzornom u odnosu na druge, kako na lokalnoj, tako i nacionalnoj razini.

'Naša je kampanja bila uglavnom afirmativna jer smo u prvom redu predstavljali naš program za prevladavanje postojeće situacije. Iako iza nas stoje stri jake stranke, naših je predizbornih materijala i do tri puta manje u odnosu ne neke tzv. nezavisne. Kako to?' pita Martinčević.

Smatra da je krajnje nekorektno što je Horvat skupljao potpise za kandidaturu među zaposlenicima gradske uprave, koji su time dovedeni u nezgodnu situaciju.

'Nije to jedini primjer nekorektnog ponašanja. Zbog osobnih interesa, Dan oslobođenja Varaždina pretvoren je predizborni skup na kojem se obračunavalo s opozicijom, a na pučkoj veselici koja je uslijedila sviralo se 7. Gardijskoj brigadi i Zlatku Horvatu. Nadalje, svečanost obilježavanja Dana starijih osoba tijekom kojeg je Horvat dijelio pomoć umirovljenicima pomaknuto je za dva tjedna, odnosno svega dva dana prije izbora', ističe Martinčević.