TAJNIM GLASOVANJEM U SABORU

Izabrano devet članova državnog sudbenog vijeća

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2009 16:16
  • Objavljeno 10.07.2009 u 16:12
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski sabor danas je tajnim glasovanjem izabrao devet od ukupno jedanaest članova Državnog sudbenog vijeća (DSV), tijela koje bira suce i nadzire njihov rad

Novi članovi DSV-a su, iz reda sudaca, Ivan Turudić, Katarina Buljan, Đuro Sessa, Branko Brkić, Miho Mratović i Nediljko Boban, iz reda odvjetnika Mladen Sučević i Atila Čokolić, te iz reda sveučilišnih profesora pravnih znanosti Zvonimir Laus.

Iako se birao još jedan član DSV-a iz reda sveučilišnih profesora, ni jedan od preostalih pet kandidata nije dobio dovoljnu potporu saborskih zastupnika te bi se taj izbor naknadno trebao ponoviti kako bi se DSV popunio.

Saborski Odbor za pravosuđe je krajem lipnja u proceduru uputio sve pristigle prijave, njih 31, za izbor članova DSV-a, budući da mandat deset članova DSV-a istječe 15 srpnja. Odbor je u veljači pokrenuo postupak kandidiranja, zatraživši od predsjednika Vrhovnog suda, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), dekana Pravnih fakulteta, te ministra pravosuđa da predlože kandidate.

Od deset kandidata šest ih se bira iz redova sudaca te po dva iz reda odvjetnika i sveučilišnih profesora. Sabor je zaključio današnje i ovotjedno zasjedanje, a 11. sjednicu nastavlja u ponedjeljak, raspravom o prijedlogu rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, koji bi Vlada trebala utvrditi na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici. Saborska sjednica u ponedjeljak počinje u 10,30 sati, a prethodno bi svoj stav o predloženom rebalansu trebali dati saborski odbori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi