NAPOKON PAO DOGOVOR

Izabrani izaslanici u parlament Federacije BiH

14.03.2011 u 20:52

Bionic
Reading

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije izabrala je u ponedjeljak šestero izaslanika za Dom naroda parlamenta Federacije BiH, čime su dva HDZ-a reagirale preporuke iz State Departmenta koje su upućene protekloga tjedna kako bi se odblokirala uspostava vlasti u Federaciji BiH pet i pol mjeseci nakon izbora

Predstavnici hrvatskih stranaka pet dana vode razgovore o koalicijskoj vlasti s većinskim bošnjačkim strankama SDP-om BiH i SDA uz posredovanje ureda visokog međunarodnog predstavnika.

Nakon cjelodnevnog zasjedanja, iz parlamenta Hercegovačko-neretvanske županije u Dom naroda FBiH u ponedjeljak su izabrana dvojica članova HDZ-a BiH i jedan iz HDZ-a 1990. Izabran je i jedan bošnjački predstavnik, dok će se još jedan izaslanik za Dom naroda odrediti lutrijom jer su dvojica bošnjačkih kandidata iz SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnosti (SBB) dobili isti broj glasova unutar nacionalnog kluba.

Nije izabran ni jedan srpski izaslanik, a tko će iz redova Srba biti izaslanik također će se odrediti lutrijom između kandidata SDP-a BiH i HDZ-a BiH.

HDZ BiH i HDZ 1990. blokirale su izbor izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda parlamenta Federacije, protiveći se da većinske bošnjačke stranke SDP BiH i Stranka demokratske akcije iz vlasti izbace ove stranke koje su dobile potporu 90 posto hrvatskih birača na posljednjim izborima.

Nakon prošlotjednog susreta zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga i ravnatelja vanjskopolitičkog Odjela EU-a za Europu i Aziju Miroslava Lajčaka, State Department je pozvao da se deblokira izbor izaslanika za Dom naroda parlamenta FBiH, dok je SDP-u BiH preporučeno da odgodi sjednicu Doma naroda i započne uspostavu vlasti.

Istodobno administracija SAD-a i EU-a pozvala je na stvaranje široke koalicijske vlasti na svim razinama, o čemu su i u ponedjeljak, prema navodima medija u BiH, peti dan u uredu visokog predstavnika i uz posredovanje zamjenika visokog predstavnika, američkog diplomata Rodericka Moorea nastavljeni pregovori predstavnika četiriju političkih stranaka HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a BiH i SDA.