ZADARSKI PRIMJER

Iz začaranog lihvarskog kruga može vas izvući samo policija

31.08.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Policijski službenici Odsjeka organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca iz Zadra u dobi od 25 i 42 godine koje se sumnjiči za iznudu i sklapanje lihvarskih ugovora na štetu 30-godišnjeg sugrađanina.

Provedenim istraživanjem utvrđeno je da je 30-godišnjak od 25-godišnjaka prije dvije godine posudio tridesetak tisuća kuna, nakon čega je višestruko preplatio dugovani iznos. Unatoč tome 25-godišnjak mu je prijetnjama nastavio iznuđivati nepostojeći dug na ime kamata, što je oštećeni naposljetku prijavio policiji.

Također je utvrđeno da je 30-godišnjak gotovo istovremeno posudio tridesetak tisuća kuna i od 42-godišnjaka nakon čega je na ime duga višestruko preplatio dugovani iznos. Unatoč tome 42-godišnjak je od njega tražio isplatu još novca, pa je i ovaj slučaj završio na policiji. Protiv 25-godišnjaka državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava zbog iznude, a protiv 42-godišnjaka zbog kaznenog djela lihvarskog ugovora. Saznajemo kako kamatari nisu poznati policiji od ranije, te da su se ovim nečasnim poslom bavili usputno.

'U začaranom krugu prema našim spoznajama ima još Zadrana. Pozivamo sve građane da ne sklapaju lihvarske ugovore, a one koji su se već zadužili da slučaj prijave policiji', poručio je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.