SLIJEDI NOVA EVAKUACIJA?

Iz vojnog skladišta se opet čuju detonacije i suklja dim

14.09.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Nakon što su mještani Pađena pušteni kućama, nakon svega desetak minuta ponovno su počele detonacije koje se neprekidno čuju iz vojnog skladišta 'Stara straža' kod Knina. Iz vojnog skladišta ponovno suklja veliki dim, a prestrašeni mještani stoje na ulici i sa strahom promatraju što se događa. Dragutin Benjak koji se vratio u Pađene, nakon što je cijelu noć bio u Kninu, rekao je da je uvjeren kako će ih ponovno evakuirati jer se eksplozije opet čuju.

?'Ovo je kao da je rat', rekao je Benjak. I drugi su nam mještani potvrdili da su ponovno u strahu. Gotovo 200-tinjak mještana sela uz Knin koji su jučer evakuirani zbog požara i eksplozija u vojnom skladištu u Pađenu noć je provelo u dvjema kninskim vojarnama. Oko podne počeo je povratak evakuiranog stanovništva njihovim kućama. Prijevoz je organiziran autobusima u pratnji Crvenog križa i drugih nadležnih službi.


Oko podneva kanaderi su i dalje nadlijetali i gasili požarište pokraj Pađena, a još uvijek su se čule i mjestimične detonacije. Načelnik stožera general Drago Lovrić izjavio je da se požar koji je buknuo kilometar i pol od skladišta u Pađenima nešto poslije 15 sati u utorak vrlo brzo širio i kako je unatoč dolasku pet kanadera i jednog zračnog traktora oko 17.15 sati zaustavljeno djelovanje vatrogasnih snaga i to nakon prve eksplozije u skladištu. Ubrzo su uslijedile uzastopne eksplozije pa je iz skladišta evakuirano 16 pripadnika Oružanih snaga koji su dotad pokušavali spriječiti da se vatra proširi na vojno skladište.

Osim pripadnika OS-a evakuirano je i 160 mještana nekoliko sela u krugu od pet kilometara od vojnog skladišta u kojem je, kako je potvrdio general Lovrić, bilo više od 1800 tona ubojnih borbenih sredstava i to mahom neperspektivnog topovskog i minobacačkog streljiva te nešto, kako je rečeno, perspektivnog streljiva. Oružje je, kako je rekao Lovrić, bilo propisno uskladišteno i zaštićeno, zbog čega nisu ozlijeđeni ni mještani niti vojnici. Najveće oružje uništeno u eksplozijama tijekom noći bile su aviobombe teže i od 250 kilograma.

'Obišao sam oko jedan sat poslije ponoći vojno skladište i tamo je jedanaest objekata odletjelo u zrak. Moguće je da se dogode i neke manje eksplozije tijekom sanacije. Apeliram na građane da, pronađu li zaostale eksplozivne naprave, o tome obavijeste naše pirotehničare', rekao je general Drago Lovrić. Požarište pokraj Pađena obišli su i potpredsjednici Vlade Darko Milinović i Slobodan Uzelac, a Milinović je rekao da je došao provjeriti u kakvom su stanju evakuirani mještani te da će Vlada RH pomoći nakon što se utvrdi kolika su oštećenja na civilnim objektima.

Zapovjednik šibenskog JVP-a Darko Dukić istaknuo je da su iznad požarišta i dalje pet kanadera i dva zračna traktora te da je požar gasilo 70-ak vatrogasaca. Također, tijekom jutra na mjestu požara angažirane su i bespilotne letjelice koje su izvršile snimanje opožarenog područja. Prema prvim procjenama opožareno je stotinjak hektara niskog i visokog raslinja.