VARAŽDINSKA OBILAZNICA

Iz slovenske cisterne iscurio otrovni formaldehid

04.02.2014 u 21:11

  • +3

Nesreća na obilaznici kod Varaždina

Izvor: tportal.hr / Autor: Siniša Sović

Bionic
Reading

Vatrogasci varaždinske Javne vatrogasne postrojbe sanirali su mjesto na kojem je došlo do istjecanja otopine formaldehida iz slovenske autocisterne, koja se danas prevrnula u prometnoj nesreći na istočnoj obilaznici kraj Varaždina

Slovenska autocisterna je prevozila oko 24.000 kilograma 4,5 postotne otopine formaldehida, a istekla je tek manja količina koju su prikupili varaždinski vatrogasci, doznaje Hina od Miljenke Kliček iz Inspekcija za zaštitu okoliša.

Nije došlo do istjecanja tvari u vodu ili tlo, te, po prvim nalazima, okoliš nije onečišćen, kaže Kliček.

U tijeku je pretovar otopine u ispravnu autocisternu slovenskog autoprijevoznika, u čijem je vlasništvu i cisterna koja je prouzročila prometnu nesreću.

Nakon uklanjanja cisterne, najvjerojatnije tijekom sutrašnjeg dana, napravit će se dodatan pregled mjesta nesreće, navodi Kliček.

Inače, prometna se nesreća dogodila oko podneva kada je, iz još neutvrđenih razloga, vozač autocisterne slovenskih registracija izgubio nadzor nad vozilom koje se prevrnulo. Tom je prilikom došlo do istjecanja manjeg dijela otopine formaldehida.

Ozlijeđeni vozač prevezen je u varaždinsku Opću bolnicu. Cesta je još uvijek zatvorena za promet.

Formaldehid je bezbojan otrovan plin oštra mirisa, topljiv u vodi. Jako nadražuje sluznicu i izaziva taloženje bjelančevina. Otrovan je ako se udiše i ako se proguta, jer bi moglo doći do vrlo teških i trajnih oštećenja. Formaldehid je i kancerogen.