ODLAZAK PR MAGA

Iz SDP-a tvrde: Završio je angažman Alexa Brauna

12.11.2015 u 07:00

Alex Braun

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Američki konzultant Alexander Braun koji je upravljao strateškom komunikacijom SDP-a uoči parlamentarnih izbora i po mnogima uspješno neutralizirao sve neuspjehe i propuste Vlade premijera Zorana Milanovića, završio je svoj posao u Hrvatskoj. Glasnogovornica SDP-a Danica Juričić obznanila je za tportal da Braunu nakon izbora nije produljen angažman te da on ne savjetuje čelništvo SDP-a u pregovorima oko sastavljanja buduće vlade

Konzultant Braun, inače potpredsjednik američke tvrtke Penn, Schoen & Berland Associates (PSB), uspio je u onome što se još početkom godine činilo gotovo pa nemogućim - preokrenuti trend uvjerljivog vodstva HDZ-a i osigurati koaliciji Hrvatska raste dovoljno saborskih mandata da bude u mogućnosti osigurati još četiri godine staža u Banskim dvorima. S obzirom na tijesan izborni rezultat i tvrdu pregovaračku poziciju Mosta, bilo je za očekivati da će Braun za SDP odraditi stvar do samog kraja i s Milanovićem otvoriti šampanjac, pa makar njegov klijent više i ne bio premijer. U SDP-u, međutim, to nisu potvrdili.

Na pitanje je li Braun i nakon izbora nastavio svoj angažman za SDP i savjetuje li on čelništvo SDP-a u procesu pregovora o sastavljanju buduće vlade, odgovor s Iblerovog trga je 'ne'. Je li Braun za Milanovića pisao govor koji je predsjednik SDP-a održao u izbornoj noći, ili je sudjelovao u njegovu sastavljanju? Odgovor je opet 'ne'. Isti odgovor u SDP-u daju i na treće pitanje - stoji li Braun iza odluke da pojedincima iz stranke nije bilo dopušteno govoriti za medije u izbornoj noći.

Podsjetimo, u vrhu SDP-a sastavljen je popis stranačkih i vladinih dužnosnika koji su se u izbornoj noći smjeli javljati u TV prijenose uživo, a ispostavilo se da ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras o tome nije imao pojma. Nakon što je početkom večeri dao kraću izjavu pred kamerama, rečeno mu je da se od takvih aktivnosti ima suzdržati što ministru nije najbolje sjelo te je žustro prigovorio glasnogovornici Juričić Spasović jer ga nema na popisu.

Nije poznato je li taj prigovor čuo i Alex Braun koji se ukazao u VIP dijelu SDP-ovog izbornog stožera u Tvornici kulture. Bilo je to njegovo prvo javno pojavljivanje u hrvatskoj javnosti još od siječnja, kada se pojavila prva informacija o njegovu angažmanu za SDP. Novinari su u više navrata pokušavali doći do podatka koliko SDP plaća tog međunarodno nagrađivanog specijalista za političko i krizno savjetovanje, ali su njihova nastojanja redom završavala neuspjehom. Ispostavilo se i da je sam Braun do grla zakopčan prema medijima, pa su se u njegovu matičnom PSB-u na različite načine dovijali kako ga sačuvati od novinarske pošasti. Jedan od tih načina, podsjetimo, bio je i preusmjeravanje telefonskih poziva iz Hrvatske sa žive tajnice na - telefonsku sekretaricu. 

Upravo zato, u izbornoj noći jedan od novinarskih ficleka bio je i taj da se u Tvornici pojavio Alex Braun. Bio je nasmijan, a kako i ne bi. Posao je, kao i toliko puta do sada, obavio u skladu s najvišim standardima svoje profesije prodajući biračima ušminkano lice pobjednika.