SAMOZVANI TUMAČI ISLAMA U BiH

IZ odbija pregovore o 'paradžematima' i inzistira na njihovu raspuštanju

23.02.2016 u 18:35

Bionic
Reading

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini upozorila je u utorak kako neće dopustiti samozvanim tumačima islama da određuju njeno mjesto i ulogu u toj zemlji niti će odustati od zahtjeva da se raspuste sve paralelne zajednice koje okupljaju muslimane izvan zakonom uređenih struktura

Na mrežnim stranicama IZ u BiH objavljen je odgovor na zahtjev što ga je 19. veljače uputila 'koordinacija nezavisnih džemata' tražeći da s reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem pregovara o zahtjevu poglavarstva IZ da se takvi džemati do kraja veljače raspuste ili integriraju u zakonite strukture.

'Paradžemati' su ocijenjeni kao rasadišta ekstremizma i radikalizacije što je provode imami koji odbijaju priznati autoritet IZ u BiH, a zagovaraju radikalna tumačenja muslimanske vjere.

IZ u BiH je zahtjev za pregovore o odluci kojom je zatraženo raspuštanje takvih 'šparadžemata' dobila s internetske adrese stanovitog Fatmira Alispahića, koji se ranije predstavljao kao novinar i publicist, a u javnosti je ostao poznat po zagovaranju radikalnih nacionalističkih stajališta koja su graničila sa šovinizmom.

Kao supotpisnici poziva na pregovore navedeni su javnosti nepoznati Izet Hadžić, Emir Čajić Bajro Kaljiković Mirza Arapčić. Najavili su kako će u svakom slučaju doći u Sarajevo 27. veljače kako bi javnosti predstavili svoje argumente u prilog očuvanja 'paradžemata'.

Uz konstataciju kako zapravo nije jasno u čije ime Alispahić točno govori i kakva je njegova pozicija u odnosu na šezdesetak 'paradžemata' koliko ih ima u BiH, iz Islamske zajednice su mu ipak izravno odgovorili kako se neće dati ucjenjivati.

'Islamska zajednica neće ni sa kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u BiH, a pogotovo ne s nekim tko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da svi takozvani 'džemati', koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice, budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni s kim pa ni s vama, niti članovima navodne 'koordinacije', poručili su iz IZ u BiH.

Alispahić je u svom pismu optužio IZ u BiH da svojim odlukama o zatvaranju 'paradžemata' potiče međubošnjački sukob.

Islamska mu je pak zajednica odgovorila kako bi on i njegovi sljedbenici prije izricanja takvih optužbi morali jasno dignuti glas protiv 'nekompetentnog, avanturističkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji monstruoznim zloporabama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve'.