POTVRDIO MRSIĆ

Iz drugog u prvi mirovinski stup prebačeno 1,8 milijardi kuna

26.08.2015 u 12:01

Bionic
Reading

Vlada je dvjema uredbama izmijenila zakone o mirovinskom osiguranju i obveznim mirovinskim fondovima kako bi se sredstva građana koji ostvaruju mirovine po posebnim propisima mogla prenijeti iz drugog u prvi stup mirovinskog osiguranja

Tako će se ove godine iz drugog u prvi stup, odnosno u državni proračun sliti 1,8 milijardi kuna, a prema riječima Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, djelatne vojne osobe, policijski službenici i drugi koji ostvaruju mirovine po posebnim propisima zbog tih izmjena neće biti na gubitku jer ionako nisu mogli koristiti prava iz drugog stupa.

'Predloženim izmjenama ispravljamo nelogičnosti u mirovinskom sustavu jer većina osiguranika koja dobiva mirovinu po posebnim zakonima, a u ovom slučaju riječ je o vojnim osobama, policijskim službenicima i ovlaštenim službenim osobama, koriste prava iz prvog mirovinskog stupa jer zakon daje povoljnija prava nego što bi ti djelatnici bili osigurani u prvom i drugom stupu.

Stoga je do sada praksa bila da se u vrijeme njihova umirovljenja sredstva koja su bila u drugom stupu povlače u prvi i nastavlja se s isplatom mirovina. Smatramo da to nije logično jer je od početka jasno da ti osiguranici neće moći koristiti prava iz drugog mirovinskog stupa - jednostavno su prekratko u njemu da bi kapitalizirali tu štednju te na ovaj način rješavamo pitanje sredstava koja se nalaze u drugom stupu.

Ovim izmjenama ta se sredstva povlače iz drugog stupa u proračun, a što se tiče korisnika mirovina, oni neće trpjeti štetu jer će mirovine biti isplaćivane sukladno zakonu. S druge strane, svi koji budu zasluživali mirovine prema Zakonu o djelatnim vojnim osobama, prilikom ulaska u službu morat će se opredijeliti i dati izjavu o tome hoće li koristiti pravo iz tog zakona ili Zakona o mirovinskom osiguranju', kazao je Mrsić.