STIŽE POPODNE

Iz Austrije krenuo plimni val prema Hrvatskoj

25.06.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Zbog obilnih kiša rijeka Mura se u Međimurskoj županiji u srijedu navečer izlila iz svog korita, zbog čega je Državna uprava za zaštitu i spašavanje proglasila izvanredne mjere obrane od poplave

Granični prijelaz Sveti Martin na Muri kod Čakovca privremeno je zatvoren, kao i županijska cesta prema Sloveniji, Sveti Martin na Muri - Mursko Središće. Ladislav Grđan, rukovoditelj obrane od poplave za područje Međimurske županije rekao je da su poduzete sve mjere pripravnosti s obzirom na to da se glavni vodeni val koji putuje iz Austrije očekuje u četvrtak poslijepodne. Mura će, prema prognozama poplaviti dio mjesta Podturen, kao i obližnje naselje Lončarevo, prenosi 24 sata.

Prema mjerenjima u Murskom Središću, vodostaj je viši za metar i pol od gornjih graničnih vrijednosti, a prema prognozama bi se mogao povećati za metar. Na terenu su sve nadležne službe i mehanizacija. U Murskom Središću već čekaju napunjene vreće za slučaj potrebe. Stupanj pripravnosti poduzela je i Općina Podturen koja već godinama nastoji izgraditi nasip. Prema procjeni, plimni val u toj će općini poplaviti više od sto kuća.