AFERA FIMI MEDIA

Ivica Kirin pod istragom USKOK-a

01.10.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Bivši ministar policije Ivica Kirin je pod istragom USKOK-a zbog sumnje da je, dok je vodio MUP, Fimi mediji dao 26 milijuna kuna

Kako doznaje Jutarnji list, u tišini i bez mnogo pompe kraju se privodi istraga u kojoj je već mjesecima policija češljala poslovanje MUP-a s Fimi medijom u vrijeme mandata ministara Ivice Kirina i njegova nasljednika Berislava Rončevića kojem se već sudi za 'aferu kamioni'.

U poslovanju MUP-a s Fimi medijom u nekoliko se godina obrnulo 26 milijuna kuna, uglavnom kroz razne medijske kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Najviše tih poslova ostvareno je u vrijeme Kirinova mandata, koji je ministar postao 12. srpnja 2005. Ono što je posebno iznenadilo istražitelje kad su češljali poslovanje s Fimi medijom jest to što je popuste koje je dobivala na javnoj televiziji Nevenka Jurak prikazivala kao vlastiti uspjeh.

Međutim, javna televizija bila je ionako obavezna prema posebnoj odluci Vlade davati povlaštene cijene za provedbe Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama i drugih preventivnih programa od posebnog interesa.

U istraživanju tih zlouporaba moralo se razgovarati s ljudima koji su još uvijek u policijskom sustavu, no svi s kojima se razgovaralo u tim su razgovorima ispričali da su samo provodili naputke s najvišeg političkog mjesta.

Prema dosadašnjim materijalima prikupljenima u istrazi, bivši ministar policije i aktualni virovitički gradonačelnik Ivica Kirin najizgledniji je kandidat da uz Mladena Barišića zasad bude najviši državni dužnosnik povezan s aferom Fimi media.