BRUNA ESIH

Istražiteljica komunističkih zločina izlazi na izbore na listi HDZ-a

17.08.2016 u 16:50

Bionic
Reading

Predsjednica Udruge Hrvatski križni put i znanstvena novakinja na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Bruna Esih, koja je u nekoliko navrata bila izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, našla se na listi HDZ-a i to kao nestranačka kandidatkinja

Esih je 11. na listi HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici. U stranku se, kaže za tportal, nije učlanila, no uvidjela je da se stavovi novog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića podudaraju s njezinim djelovanjem, a to je istraživanje komunističkih zločina i stradavanje Hrvata nakon Drugog svjetskog rata.

Iako Plenković u javnosti ostavlja dojam 'umivenog' HDZ-ovca koji se ne misli baviti ustašama i partizanima, angažiranje Brune Esih pokazuje kako mu je itekako stalo da se potenciraju takve teme.

'Prihvatila sam se izazova zbog toga što smatram da su to teme koje su bitne i koje treba približiti javnosti… U izjavama novog predsjednika stranke HDZ se svjetonazorski i programski uklapa u tu priču', kaže nam Esih.


Na pitanje hoće li, bude li izabrana u Sabor, potencirati pitanja vezana za lustraciju, kaže kako joj taj izraz ne odgovara. 'Lustraciju bih kao riječ stavila u drugi plan, to je riječ koja je bila kompromitirana. Inzistiram na suočavanju s prošlošću', pojašnjava. Dodaje kako je Plenković u debati sa Zoranom Milanovićem više puta naglasio kako je nužno da se suočimo sa svojom prošlošću te kako za realizaciju toga postoje različiti modeli.

'Kada se kaže suočavanje s prošlošću, to nije povratak u povijest. Sve što danas radimo sigurno se ne tiče povratka u povijest i ne utječe na naše djedove i bake, već na nas i na našu djecu', pojašnjava nam Esih.

S obzirom na to da je nekoliko puta bila posebna izaslanica predsjednice Republike na komemoracijama na stratištima na kojima su ubijani uglavnom Hrvati poslije završetka Drugog svjetskog rata, poput Bleiburga i Jazovke, pitamo je očekuje li i dalje takve angažmane nakon što se aktivno uključila u politiku.

'To ovisi o Uredu predsjednice. Ne vidim problem jer sam nestranačka osoba, a predsjednica je bila i ranije upoznata s mojim radom', poručuje.

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović već je ostala bez svog savjetnika za društvene djelatnosti Andre Krstulovića Opare jer je odlučio napustiti Pantovčak zbog angažmana na parlamentarnim izborima. On se našao na visokom drugom mjestu na HDZ-ovoj listi u desetoj izbornoj jedinici.

'Ni predsjednica ni njezini savjetnici ne bave se stranačkom politikom i želimo da se kampanja odvoji od njezinog ureda', kazao je Krstulović Opara za tportal.