VELIKA KONKURENCIJA

Istrani će birati uhljeba godine

21.11.2014 u 08:17

Bionic
Reading

Istra je u mnogočemu jedna od najnaprednijih hrvatskih regija. U njoj ima svakojakih prirodnih ljepota, turizma na višoj razini nego negdje drugdje, kulturno-povijesnih vrednota na svakom koraku i tome slično. Ali po nečemu je ravnopravna s ostalim dijelovima Hrvatske, s obzirom na učestala upozorenja na vrlo raširenu korupciju, stihijski klijentelizam i kvarne političke (ne)prilike, piše Tris.hr. Kako bi osvijestila građane o pogubnosti klijentelizma, Civilna platforma Istre pokreće akciju 'Biramo uhljeba godine'

Slijedom toga opet prednjače u nečem drugome: u zavidnom angažmanu građana udruženih kroz brojne inicijative i udruge, a koje uporno nastoje spriječiti brojne negativne pojave u svojemu zavičaju. Upravo stoga u Puli je jučer oformljena nova mreža organizacija civilnog društva Istre - Civilna platforma Istre (CPI), kojoj je cilj jačanje dobrog upravljanja u Istri.

'Slika političke stvarnosti u Istri je ispolirana - izvana izgleda da je u Istri divno i krasno, a zapravo vlada klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže', kazala je Suzana Jašić iz Udruge Gong, prenosi portal Tris

Dušica Radojčić, aktivistica Zelene Istre, također ističe kako je stranačko zapošljavanje, odnosno klijentelizam i korupcija, velik problem i u Istri. 'Bez stranačke iskaznice i podrške nekoga iz IDS-a, ili u manjem broju slučajeva neke druge stanke, ne može se dobiti posao – od posla čistačice u dječjim vrtićima do ravnatelja/ice javnih institucija – a takva pravila igre prihvatio je i dobar dio ostalih stranaka. Osim toga, tijela javne vlasti treba prisiliti da se otvore i poštuju Zakon o pravu na pristup informacijama i da uvode jasne i transparentne procedure. Iako to nije i garancija dobre prakse, ovo su nužni preduvjeti za pošteniju vlast, a nje nema bez aktivnih, odgovornih i zainteresiranih građana. Željeli bismo da Platforma doprinese jačanju građanske svijesti i hrabrosti', pojašnjava Radojčić.

Nataša Vajagić, voditeljica projekata u Centru za građanske inicijative Poreč, između ostalih aktivnosti najavila je vrlo zanimljivu akciju koja bi se bez osobitih problema mogla podići na državnu razinu.

'Ono na čemu ćemo u skorije vrijeme raditi je akcija 'Birajmo uhljeba' putem koje ćemo građane i građanke pozvati da zajedno izaberemo kandidate i pobjednike za uhljeba godine. Cilj nam je osvijestiti imenicu uhljeb i glagol uhljebljivati kao važan dio naše političke stvarnosti koji sprečava da postanemo uređeno, demokratsko i odgovorno društvo. Da ne širimo dalje, mediji i javnost će na vrijeme biti obaviješteni o svemu', najavila je Vajagić.

S obzirom na vrlo žestoku konkurenciju, komisija za odabir uhljeba godine zasigurno će imati složen, težak i vrlo odgovoran posao.