PRIVATIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN

Istraga USKOK-a protiv načelnika Župe dubrovačke

08.06.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je danas od splitskog Županijskog suda pokretanje istrage protiv načelnika općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija, člana općinskog Poglavarstva Vlaha Kesovije i dvojice čelnika tvrtke Župa, zbog sumnje da su općinu oštetili za gotovo četiri milijuna kuna

Uz općinske čelnike USKOK, kako se neslužbeno doznaje, za zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na ta kaznena djela tereti i direktora trgovačkog društva Župa d.d. Krunu Hercega te člana nadzornog odbora te tvrtke Davora Maravića. Dvojica poduzetnika su punomoćnik i suosnivač tvrtke iz Zagreba koja je kupila poduzeće Župa, u čijem je vlasništvu bio i hotel, na čijem su mjestu željeli izgraditi veći objekt s pet zvjezdica.

U priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama, na kojima su objavljena tek godišta i funkcije osumnjičenika, USKOK navodi da je Herceg u drugoj polovici 2007. u dogovoru s četvrtoosumnjičenim Maravićem čelnicima Župe dubrovačke ponudio mito 'radi donošenja rješenja o plaćanju komunalnih doprinosa u znatno manjem iznosu od stvarnog stanja'.'Oni su za navedenu uslugu prvoosumnjičeniku, načelniku jedne općine i drugoosumnjičeniku, članu poglavarstva te općine zaduženom za pitanja komunalnih djelatnosti, prostornog uređenja i zaštite okoliša, ponudili 1.800.000 kuna, što su oni i prihvatili', navodi se u priopćenju.

Herceg je potom u dogovoru s Maravićem zatražio izradu tri izračuna obujma građevine kao podloge za utvrđivanje visine komunalnog doprinosa, i to jedan realan, a dva neistinita. 'Nakon toga je trećeosumnjičenik najmanji izračun u iznosu od 32.857,31 prostornih metara dostavio glavnom projektantu koji je potom jedan primjerak izračuna uložio u mape glavnog projekta, dok je drugi primjerak ovjerio potpisom i pečatom i dostavio ga 9. listopada 2007. u Općinu'.

Istog dana Nardelli i Kesovija, u namjeri da trgovačkom društvu iz Zagreba pribave veliku materijalnu dobit te znajući da Općini treba platiti iznos od 9,2 milijuna kuna, donijeli su rješenje prema kojem investitor treba platiti komunalni doprinos u iznosu od 5,2 milijuna kuna, što su investitori i uplatili, navode u USKOK-u, ne navodeći imena osumnjičenika.

Nardelli je šokiran optužbom. 'Opovrgavam da sam ikad primio ikakvo mito od 1,8 milijuna kuna, opovrgavam da imam veze s ovom optužnicom, šokiran sam još sa svime što čujem, ne znam što bih vam rekao', iznenađen je bio Nardelli jer je za optužnicu čuo od novinara, a ne od USKOK-a s kojim je surađivao, piše Dubrovački list.

'Istraga oko hotela Župa traje već neko vrijeme. Umjesto njega vlasnici su trebali izgraditi ogromno zdanje i uložiti veliki novac. Mi smo dobili glavni projekt od Ureda državne uprave i obračun postojećeg stanja koji je bio sastavni dio opsežne dokumentacije. Projektant, tvrtka Send iz Zagreba odnosno Davor Senečić nam je dao uvezanu, ali ne i ovjerenu dokumentaciju, no i to smo od njega zatražili i dobili. Obračun koji je ovdje sporan radio se prema općinskoj odluci o komunalnom obračunu, pa kad je sukladno tome na račun Općine sjelo 5,2 milijuna kuna umjesto 9,2 milijuna - mi nismo imali razloga sumnjati.

Toliko novca našoj maloj općini ne sjedne u tri godine zajedno. Zašto je to krivo obračunato, ne znam, vjerovali smo projektantu', govori Nardelli, dodajući kako su naknadno tijekom istrage o hotelu Župa angažirali sudskog vještaka koji je imao uvid u stvarno stanje.