AGROKOR POD PASKOM SUSJEDA

Istraga oko Agrokora dignula na noge Sloveniju

16.10.2017 u 16:59

Bionic
Reading

Slovenski mediji od ranoga jutra intenzivno prate istragu vezanu za Agrokor, te kućne pretrese i privođenja nekih članova bivše uprave

Za vodeće slovenske portale i televizijske postaje to je i poslijepodne jedna od vodećih vijesti u informativnim emisijama, pri čemu se opisuje i pozadina cijelog slučaja, mogući rasplet, a citiraju se izjave odvjetnika privedenih članova bivše uprave.

Pozivajući se na hrvatske medije, slovenska nacionalna televizija navodi da u istrazi koja se vodi na više od 60 lokacija sudjeluje oko 300 kriminalista i policajaca, te da su 'pod povećalom' istrage financijska izvješća bivše uprave. Pozivajući se na izjavu jednog od odvjetnika mogućih okrivljenika, slovenska televizija navodi da se radi o sumnji u krivotvorenje poslovne dokumentacije, te iznosi sumnja da su rezultati Agrokora od strane bivše uprave bili krivo prikazivani još od 2006. godine.

Slovenski ekonomist Bogomir Kovač prošlog je tjedna kazao da je Slovenija poslove s Ivicom Todorićem prije 4 godine sklapala 'pod lažnim uvjetima' jer je on navodno već tada 'frizirao' poslovne rezultate koncerna koji je onda kupio slovenski Mercator za 453 milijuna eura, te da bi u tome mogao biti i pravni temelj za eventualno osporavanje kupoprodajnog ugovora koji bi se mogao proglasiti ništetnim.

Posrnuli Agrokor već je duže vrijeme posredno prisutan i u raspravama koje u slovenskom parlamentu vodi istražno povjerenstvo koje se bavi političkom odgovornošću za nastanak 'bankarske rupe' zbog koje je država prije nekoliko godina morala dokapitalizirati banke sa skoro 5 milijardi eura, kako bi se spriječio prijeteći slom bankarskog sustava zbog 'loših kredita'.

  • +21
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na povjerenstvu je prošlog tjedna svjedočio i ministar poljoprivrede Dejan Židan, inače i potpredsjednik u Cerarovoj vladi, koji je kazao da je u vrijeme kad je svoj vlasnički udio u Mercatoru prodavala Nova Ljubljanska banka (NLB) energično bio protiv prodaje Mercatora 'hrvatskom konkurentu' bez obzira na cijenu jer da se je pokazalo kako je to izazvalo štetu slovenskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Agrokor je najveći slovenski trgovački lanac kupio prije četiri godine za 452 milijuna eura.