VELIKO NEVRIJEME

Istra pogođena kišom, tučom i pijavicama

12.09.2013 u 08:44

Bionic
Reading

Dan je u većem dijelu Istre protekao uglavnom sunčano, no poslijepodne je ipak došlo do jačeg razvoja oblaka, pri čemu je bilo izraženih lokalnih pljuskova praćenih jakom grmljavinom, a viđene su i pijavice

Najprije je jako nevrijeme zahvatilo Poreštinu gdje je padala tuča veličine lješnjaka. U premještanju prema istoku, oblak je donio vrlo obilnu kišu. U manje od sat vremena ponegdje je palo i više od 50 milimetara kiše, primjerice u Pazinu, piše Istramet.com.

Na području Rovinja zabilježeno je nekoliko pijavica, a kiša je nakon dva dana izostajanja konačno pala i na jugu Istre gdje su meteorološke postaje izmjerile oko 10 milimetara kiše. Poslije 20 sati oblak je napustio Istru te se premjestio nad Kvarner.

Spomenimo i to da je prijepodne jačeg razvoja oblaka bilo na sjeverozapadu Istre, a u Umagu je palo čak 49 milimetara kiše u kratkom vremenskom intervalu. Tijekom protekle noći najviše je kiše bilo na području Učke i Rijeke, kao i sjeverno od Istre. Tako je primjerice u Gradišču u Sloveniji tijekom protekle noći palo čak 69 milimetara kiše.