NJEMAČKI KANCELAR

Isplivali novi detalji: Scholz pod istragom zbog porezne prevare

06.04.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Njemačka oporba, stranke CDU i CSU ponovno su otvorile priču o poreznoj prevari kancelara Olafa Scholza pokretanjem parlamentarne istrage o njegovoj navodnoj povezanosti s velikim skandalom oko utaje poreza

Riječ je o slučaju starom više od pet godina, još iz perioda u kojem je Scholz bio gradonačelnik Hamburga, i povezanom sa širom aferom Cum Ex, u kojoj je njemačka država prevarena za više od 30 milijardi eura jer su neke banke, tvrtke i pojedinci od vlasti tražili povrat poreza za troškove koji nisu postojali.

Ova priča već je bila u fokusu u Scholzovoj izbornoj kampanji 2021., ali je na kraju imala vrlo malo utjecaja na nju jer je njegova upletenost ostala nerazjašnjena. Sada se to ponovno zahuktalo jer su isplivali novi detalji koji su doveli u pitanje njegovu dosadašnju obranu.

Hamburški regionalni parlament planira pozvati Scholza, što će biti treći put, pred istražni odbor koji se bavi tom aferom. A sada i blok desnog centra CDU/CSU želi pokrenuti istragu na nacionalnoj razini u Bundestagu.

'Zatražit ćemo sazivanje istražnog odbora o poreznoj aferi Scholz-Warburg u njemačkom Bundestagu u prvom parlamentarnom tjednu nakon uskršnjih praznika', rekao je Mathias Middelberg iz CDU-a, zamjenik predsjednika parlamentarne skupine.

Glasnogovornik vlade rekao je da Berlin ne komentira odluke koje su objavili članovi Bundestaga 'iz poštovanja prema tom tijelu'.

Katja Mast, šefica socijaldemokrata, rekla je da CDU/CSU iznosi optužbe koje su odavno opovrgnute, dodavši da je povjerenstvo u Hamburgu razjasnilo sva pitanja.

Parlamentarna istražna povjerenstva mogu saslušati svjedoke i vještake te zatražiti pristup dokumentima. Iako su nalazi sažeti u neobvezujućem izvješću, političke posljedice za nadolazeće izbore mogle bi biti značajne, piše Politico.

Scholz se našao pod lupom zbog svojih veza s bankom, sa sjedištem u Hamburgu, uključenom u shemu utaje poreza. Dok je bio gradonačelnik, tri puta se nasamo susreo s jednim od vlasnika banke M.M. Warburg & Co., a koja je već tada bila pod istragom porezne uprave u gradu na sjeveru Njemačke.

Olaf Scholz Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

Vlasti su planirale vratiti 47 milijuna eura, za što su vjerovale da je nezakonito stečena dobit povezana s prevarom.

No na kraju je stvar otišla u zastaru, a godinama kasnije, nakon što su se pojavili detalji Scholzovih sastanaka s bankarom, počelo se ispitivati ​​je li vrh socijaldemokrata možda intervenirao u korist banke.

Iako je kancelar stalno poricao da je intervenirao, nije dao odgovor na pitanje o čemu se razgovaralo na privatnim sastancima. Umjesto toga, Scholz je u protekle dvije i pol godine u više navrata rekao da se ne može sjetiti sadržaja razgovora.

Ta je obrana sada dovedena u pitanje jer su se pojavili detalji o prethodnom i dugotrajnom povjerljivom saslušanju Scholza na odboru Bundestaga u srpnju 2020., iz kojeg se da zaključiti da se s lakoćom prisjećao detalja sa sastanaka s bankarom. Njegovi kritičari tvrde da je Scholz počeo tvrditi da se ne sjeća tih sastanaka tek kada je postala jasna njegova politička i možda kaznena odgovornost.

Scholz i njegovi partneri više su puta odbacili kritike kao politički motivirane i naglasili da prethodne istrage nisu otkrile kriminalne radnje. Također je istaknuto da je banka na kraju ipak vratila 47 milijuna eura, ali tek nakon što joj je to naložio sud. Državno tužiteljstvo u Hamburgu priopćilo je u ožujku da nema sumnji u odnosu na kancelara u toj aferi.