OSJEČKA POLICIJA NASTAVLJA ISTRAGU

Isplaćivali predujme dividende, a Pivovara u gubitku

21.03.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Policijska uprava Osječko-baranjske županije nastavlja provoditi istragu u Osječkoj pivovari iz koje su u nedjelju u istražni centar Županijskog suda u Osijeku privedeni direktor i članovi nadzornog odbora, najavili su policijski službenici na današnjoj konferenciji za tisak u Osijeku

Neslužbeno, radi se o predsjedniku uprave Ivanu Komaku te članovima nadzornog odbora Komakovom sinu i kćerki Ivici i Andreji te Domagoju Njegovanu, inače brat Komakove snahe. Istražni sudac jučer je donio odluku o zadržavanju dvoje privedenih od 24 sata, a drugih dvoje od 48 sati.

Policija ih tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i prikrivanje protuzakonito pribavljenog novca, rekla je Mirta Varga, policijska službenica odjela za gospodarski kriminal PU osječko-baranjske. Za navedena kaznena djela privedenima prijeti kazna zatvora od jedne do deset godina.

Četvorku se sumnjiči da su donijeli odluke o isplati predujma dividende za 2008. i 2010. godinu u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna iako za to nisu postojale zakonske pretpostavke prema Zakonu o trgovačkim društvima. Predujam dividende dopušteno je isplatiti samo ako je društvo poslovalo s dobitkom, i to u polovičnom iznosu dobiti, objasnila je Varga.

Novac je isplaćen na račun druge tvrtke u vlasništvu ženske osobe, koja još nije privedena. Operacija je izvedena radi plaćanja kredita jednoj banci. Varga je dodala da je dio saznanja, o isplati predujma dividende za 2010. godinu, policija dobila iz kaznene prijave radničkog vijeća pivovare, a informacije za isplatu 2008. godine policija je prikupila samostalno.

Predsjednik radničkog vijeća Darko Andrašek danas nam je rekao da su policajci u tvrtku te u privatnu kuću Komaka i njegova sina ušli u nedjelju istovremeno u 14 sati, a zadržali se do oko 19 sati.

Osječka pivovara u većinskom je vlasništvu tvrtke Ditta trade iz Ljubljane, koja je krajem 2010. godine 90 posto dionica kupila od tvrtke Kasija. Dva mjeseca ranije, u rujnu 2010. godine, kao tadašnji većinski vlasnik, Komak je dionice prodao Kasiji, i to uoči sudske rasprave u sudskom postupku koji je protiv njega Hrvatski fond za privatizaciju zbog preispitivanja njegovog vlasničkog udjela.

Andrašek smatra da su sve prodaje fiktivne, da je njima upravljao Komak, a služile su prikrivanju traga o pravom vlasniku.

U Osječkoj pivovari novinarima su najavili priopćenje, ali nisu ga objavili do zaključenja ovoga teksta.