bilježe ih od 60-ih

Ispituju se slučajevi nasilja nad djecom u njemačkim SOS dječjim selima

18.01.2023 u 13:15

Bionic
Reading

U njemačkim SOS dječjim selima prošlih je godina otkriveno više od 160 slučajeva nasilja nad djecom, objavljeno je u srijedu, a slučajevi nasilja bilježe se još od 60-ih godina prošlog stoljeća

Među pogođenima su djeca koja trenutno odrastaju u SOS dječjim selima, ali i bivši štićenici koji su sada odrasli, naglašava Klaus Schäfer, predsjednik Povjerenstva za istraživanje nepravilnosti u SOS selima.

Otprilike polovica slučajeva je vršnjačko nasilje, no komisija se bavila i sa slučajevima fizičkog i seksualnog nasilja koje je nad štićenicima počinilo seosko osoblje, objavila je njemačka novinska agencija dpa. Prema navodima Schäfera, otprilike 10.000 djece odraslo je u SOS selima u Njemačkoj u proteklih šezdeset godina.

Svjedočanstva o nasilju osoblja odnose se uglavnom na slučajeve tzv. "crne" pedagogije koju su prakticirali neki članovi osoblja 1960-ih i 1970-ih. Oni su polazili od uvjerenja da su djeca sama po sebi zla i da se stoga moraju disciplinirati nasiljem i odricanjem.

Optužbe o nasilju nad djecom pojavile su se nakon objave znanstvene studije u listopadu 2021. godine, koja je ocijenila da u jednom od dva SOS sela u Bavarskoj postoje nepravilnosti koje graniče s kaznenim djelima.

U studiji je poznati stručnjak za zlostavljanje djece Heiner Keupp otkrio da su dva člana seoskog osoblja zlostavljala štićenike o kojima su skrbili. Nakon što je nasilje razotkriveno, formirana je neovisna komisija koja je kontaktirala pogođene, između ostalog i putem novinskih oglasa pozivajući žrtve da progovore.

Završno izvješće povjerenstva očekuje se 2024. godine, a djelomični podaci o razmjerima nasilja nad djecom trebali bi biti poznati već ovog ljeta.

SOS sela su metoda grupnog obrazovanja za djecu koja nemaju stabilno obiteljsko okruženje. U selima gdje obično ima do 15 kuća živi više djece različite dobi. U svakoj kući djeca imaju na raspolaganju člana osoblja koji brine o njima. SOS dječja sela poznata su u više od 130 zemalja svijeta.