PRIPREME ZA KANDIDATURU

Island bi mogao u EU brže od Hrvatske

30.01.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Island će biti uključen u ubrzanu proceduru za prijam u Europsku uniju kako bi se ta zemlja spasila od financijskog sloma, a sve su raširenija očekivanja da bi za nekoliko mjeseci mogao podnijeti zahtjev za članstvom, izvješćuje u petak britanski list The Guardian

LONDON - List piše kako se Europska komisija priprema za kandidaturu ovisno o rezultatu izvanrednih izbora koji se očekuju u svibnju.

Island će lakše ući u Europsku uniju od drugih zemalja koje se nadaju članstvu jer već ispunjava većinu pravila Unije, objavili su u petak dužnosnici u Bruxellesu. Ima puni pristup tržištu EU-a kroz Europski sporazum o slobodnoj trgovini (ETA) i Europski gospodarski prostor, a zakonodavstvo mu je uvelike usklađeno s onim EU-a, kažu dužnosnici.

Reykjavik

"To znači da ima 'lakšu domaću zadaću' od drugih zemalja iz istočne Europe. Zahtjev za članstvo bit će brži", izjavila je Krisztina Nagy, glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna

Ipak, ona nije željela potvrditi izvješća objavljena u britanskom dnevnom listu Guardian u petak, da bi se Island mogao priključiti 2011., rekavši da ta zemlja najprije mora aplicirati.

Rehn, podrijetlom Finac, izjavio je za list da je "Island jedna od najstarijih demokracija u svijetu". "Njegov strateški i gospodarski položaj doprinijet će EU-u", dodao je.

No, istaknuo je da je Uniji draže kada joj pristupa više zemalja, što znači da bi priključenje Islanda moglo biti povezano s onim Hrvatske.

"EU više voli kad se dvije zemlje pridružuju istodobno nego individualno. Ako Island uskoro podnese kandidaturu i pregovori se brzo završe, Hrvatska i Island bi se mogli uključiti u EU paralelno", rekao je on.

Islandska Konzervativna neovisna stranka, čija je vlada pala ovoga tjedna, tradicionalno je protiv članstva u EU-u. No, taj je stav ublažila u okolnostima globalne financijske krize koja je zemlju s 300.000 stanovnika dovela na rub gospodarskog sloma.