VJERSKA NERAVNOPRAVNOST

Islamska zajednica u BiH upozorava na agresivnu 'pravoslavizaciju' u Republici Srpskoj

26.04.2019 u 17:38

Bionic
Reading

Islamska zajednica u BiH traži od vlasti te zemlje da vjernike-muslimane zaštiti od diskriminacije kojoj su izloženi, posebice na području Republike Srpske gdje je na djelu agresivna "pravoslavizacija" kojom se dovode u pitanje prava i ravnopravnost pripadnika drugih vjerskih zajednica, upozorio je u petak predsjednik povjerenstva za slobodu vjere pri IZ u BiH Remzija Pitić

Predstavljajući novinarima u Sarajevu godišnje izvješće o stanju prava muslimanskih vjernika u BiH, goraždanski muftija Pitić je podsjetio na činjenicu kako jedino IZ u BiH nema status koji bi bio precizno definiran ugovorom s državom kakvog imaju Katolička Crkva i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Pitić je podsjetio kako je to problem čije se rješavanje odgađa godinama, a sada je glavna zapreka u tome što aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik odbija da se o tome uopće razgovara u državnom vrhu.

Sugerirao je kako je takav odnos na tragu politike koja se u RS-u općenito vodi prema muslimanima odnosno vjernicima koji ne pripadaju SPC-u.

“Povjerenstvo za slobodu vjere upozorava na neprimjerenu ikonografiju, svetkovine, slave i druge diksriminirajuće sadržaje u javnim ustanovama i institucijama, naročito u Republici Srpskoj. Krsne slave, religijski obredi i programi su kojima su često podvrgnuti i muslimani ugrožavaju njihovo pravo na slobodu vjere i uvjerenja što je posebice izraženo u javnim školama. Ovaj problem do sada nije ozbiljno tretiran i Povjerenstvo za slobodu vjere smatra kako sekularna država mora štititi svakoga pojedinca od diskriminacije“, kazao je Pitić.