TERORIZAM U EUROPI

Islamska država udarila na Pariz, ubijeni policajac i njegova supruga

14.06.2016 u 10:14

  • +2

Ubojstvo u Parizu

Izvor: Reuters / Autor: Emmanuel Foudrot

Bionic
Reading

Francuski policijski časnik i njegova nevjenčana supruga ubijeni su u noći s ponedjeljka na utorak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, prenose agencije. U Francuskoj se održava Europsko nogometno prvenstvo i policija je bila u pojačanoj pripravnosti, ali nije uspjela spriječiti napad

Napadač identificiran kao 25-godišnji Larossi Aballa ubio je nožem 42-godišnjeg policijskog časnika i zatim se zabarikadirao u njegovoj kući. Ubili su ga pripadnici specijalnih snaga francuske policije nakon što su propali pregovori o predaji. U kući je pronađeno tijelo žene, supruge ubijenog časnika, prenosi agencija Reuters. Njihovog trogodišnjeg sina spasila je policija koja je upala u kuću i ustrijelila napadača. Aballa je 2013. godine osuđen zbog povezanosti s terorističkom organizacijom koja je aktivna na području Francuske i Pakistana. Osuđen je na tri godina zatvora, od čega šest mjeseci uvjetno, za 'urotu i udruživanje u cilju terorističkih napada', prenose mediji.

Francuski predsjednik Francois Hollande sazvao je hitan krizni sastanak nakon dvostrukog ubojstva. Pravosudni izvori u Francuskoj rekli su da je istraga o ubojstvu povjerena antiterorističkoj jedinici ureda državnog tužitelja zbog izjava koje je napadač iznio tijekom dugotrajnih pregovora o predaji.


Agencija Islamske države Amaq priopćila je da iza napada stoji ova radikalna islamistička skupina. 'Izvor agencije Amaq: borac Islamske države ubio je zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu', navodi se na internetskim stranicama Amaqa.

Ako se potvrdi da je IS izveo napad, riječ je o prvom napadu ekstremista na francuskom tlu nakon što je francuska vlada uvela izvanredno stanje poslije napada u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 osoba.


Ubojstvo se dogodilo u pariškom predgrađu Magnanvilleu, 50 km sjeverno od središta glavnog grada Francuske i oko 20 km od Les Mureauxa, u kojem je radio ubijeni policijski časnik.