PODRŠKA BRITANIJE

Islamisti zaprijetili Francuskoj zbog Malija

12.01.2013 u 19:04

Bionic
Reading

Vojna intervencija protiv islamista u sjevernom Maliju ugrozit će sigurnost državljana Francuske, upozorio je u subotu predstavnik islamističke skupine Ansar Dine

'Bit će posljedica ne samo po francuske taoce nego i za francuske državljane gdje god se oni nalazili u muslimanskom svijetu', rekao je Sanda Ould Boumama za Reuters. 'Nastavit ćemo se braniti i pružati otpor. Spremni smo umrijeti boreći se', dodao je.

Skupina Ansar Dine, čije je uporište u Timbuktuu, bliska je sa sjevernoafričkim krilom Al Kaide koje se bori protiv vlade Malija i francuskih snaga.

Francuska je u petak pokrenula vojnu intervenciju kako bi vladinim snagama u Maliju pomogla da spriječe napredovanje islamističkih skupina prema jugu, nakon što su preuzele kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje.

CAMERON POZDRAVIO FRANCUSKU INTERVENCIJU U MALIJU

Britanski premijer David Cameron u subotu je pozdravio intervenciju francuskih snaga u Maliju naglašavajući istovremeno potrebu za političkim procesom koji bi doveo do smirivanja stanja i rješavanja krize u toj afričkoj državi.

'Duboko sam zabrinut najnovijim napredovanjem pobunjenika koje proširuje djelokrug terorističkih skupina i prijeti stabilnosti Malija i regije', stoji u pisanoj izjavi britanskog premijera. 'Pozdravljam vojnu pomoć koju je Francuska pružila vladi Malija, na njen zahtjev, kako bi se zaustavilo to napredovanje', dodaje u priopćenju.

'Ovakav rasplet događaja pokazuje potrebu za hitnim napredovanjem u primjeni rezolucija Vijeća sigurnosti UN o Maliju kako bi se osiguralo da vojna intervencija ide paralelno uz inkluzivan politički proces koji će voditi ka izborima', naglasio je Cameron.