prvi napad u 2018.

IS preuzeo odgovornost za napad u Kabulu, 20 žrtava

04.01.2018 u 22:35

Bionic
Reading

Džihadistička skupina, tzv. Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za samoubilački napad počinjen u četvrtak u Kabulu u kojem je prema zadnjim podacima broj žrtava narastao na 20, a još 30 je osoba ranjeno.

Najmanje je 20 ljudi ubijeno u napadu bombaša samoubojice koji je ciljao pokretnu policijsku kontrolnu točku, objavili su dužnosnici. U napadu je ranjeno i 30 osoba, rekao je agenciji dpa Nasrat Rahimi, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Dodao je da među žrtvama ima i civila i policajaca.  Napad se  dogodio u stambenoj četvrti blizu gradskoga središta, a bombaš se raznio pošto se približio skupini policajaca koji su provodili operaciju otkrivanja droge i prodaje alkohola u kabulskoj četvrti nedaleko od američke ambasade.

  • +3
Afganistanska vojska napada talibane u Kunduzu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stringer

Militanti IS-a preuzeli su odgovornost za napad putem svoje novinske agencije Amaq, objavila je nevladina kontrateroristička organizacija Site Intelligence Group. Militanti su naveli da je ubijeno 80 policajaca i agenata obavještajne službe. 

Ovo je prvi bombaški napad u Kabulu ove godine. Više od 20 bombaških napada samo u Kabulu usmrtilo je više od 500 osoba u 2017., a stotine su ranjene.  Prije osam dana 41 osoba je ubijena, a 84 su ranjene u napadu na šijitski kulturni centar u Kabulu za koji je odgovornost preuzeo IS.

Prema kvartalnom izvješću UN-a u Afganistanu objavljenom u listopadu od siječnja do 30. rujna 2017. ubijeno je 2640 civila, a ranjeno 5379.