ZAUSTAVLJENI REFORMATORI

Iranski sud raspustio dvije oporbene stranke

27.09.2010 u 19:35

Bionic
Reading

Iranski sud raspustio je dvije oporbene reformatorske stranke koje su u travnju bile privremeno zabranjene, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik suda

Fronti sudjelovanja Islamskog Irana (FPII) i Organizaciji mudžahedina islamske revolucije (OMRI), koje okupljaju reformatorske političare, bliske bivšem predsjedniku Mohamedu Hatamiju, privremeno je zabranjen rad 19. travnja, u očekivanju konačne sudske odluke.

Vlasti tim dvjema strankama, koje su u utrci za predsjedničke izbore u lipnju 2009. bile na strani oporbenog kandidata Mir Hoseina Musavija, zamjeraju da su prekršile 'zakon (o radu političkih stranaka), ugrozile nacionalno jedinstvo i pokušale unijeti podjelu u narod'.

'Njihov je slučaj predan sudu koji je raspustio obje stranke i one više ne smiju djelovati', rekao je Golam Husein Moseni Edžeie, a prenijela je agencija ILNA. Glasnogovornik nije rekao može li se na odluku uložiti žalba.

Iranska vlast, koju nakon kontroverznog reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada reformatorska i umjerena oporba otvoreno kritizira, u zadnjih godinu dana pojačava pritisak na reformatorske stranke i umjerene medije.