SUSRET U TEHERANU

Iranski šef države s Grabar Kitarović: Hrvatska je naš ulaz u EU

18.05.2016 u 14:58

Kolinda Grabar Kitarović u Iranu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/Anadolu Agency/POOL

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem u Teheranu, gdje se nalazi u trodnevnom posjetu. Nakon bilateralnih razgovora ministri gospodarstva Republike Hrvatske i Islamske Republike Irana, u nazočnosti dvoje predsjednika, potpisali su Ugovor o gospodarskoj suradnji, a predsjednici gospodarskih komora Hrvatske i Irana potpisali su Memorandum o razumijevanju dviju gospodarskih komora, a potom je održana zajednička konferencija za medije na kojoj je iranski predsjednik kazao kako njegova zemlja pridaje posebnu važnost suradnji s Hrvatskom, posebno zbog geografskog položaja na kojem se nalazi

'Hrvatska predstavlja vrata za iranske odnose s Europskom unijom', kazao je Rohani na zajedničkoj konferenciji za medije s hrvatskom kolegicom nakon sastanka, prenose iranski mediji.

Iranski predsjednik je kazao da dvije zemlje uživaju kulturne i povijesne sličnosti te dodao da Iran ima dobre odnose s Hrvatskom i podsjetio da je Iran prepoznao Hrvatsku kao dobrog prijatelje odmah nakon što je naša zemlja proglasila nezavisnost.

Hrvatska predsjednica je kazala da u potpunosti podupire jačanje veza između Hrvatske i Irana. Poručila je da se Zagreb zalaže za otvaranje ureda Europske unije u Teheranu. Izrazila je nadu da će njen posjet Iranu biti točka prekretnica za značajniju ekonomsku suradnju među dvjema zemljama. Kako javljaju iranski mediji, hrvatska predsjednica je čestitala domaćinima na sporazumu sa svjetskim silama nakon kojeg je došlo do ublažavanja sankcija. U priopćenju iz Ureda predsjednice se navodi da se na sastanku razgovaralo o globalnim izazovima kao što su terorizam i migracije. Bilateralne odnose između Hrvatske i Irana predsjednica je ocijenila  prijateljskima, bez otvorenih pitanja te istaknula kako kontakti između dviju država nisu posustali ni tijekom prethodnog razdoblja, navodi se u priopćenju.

Isto tako, tijekom sastanaka, navode s Pantovčaka, razgovaralo se o sadašnjem stanju gospodarskih odnosa i o izgledima za njihov daljnji razvoj. 'Hrvatska je članstvom u EU-u ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva, kazala je hrvatska predsjednica i kao novi cilj Hrvatske istaknula ostvarivanje pune suradnje, osobito gospodarske, s izvaneuropskim državama. Upoznala se s razvojnim planovima Irana koji uključuju velike projekte modernizacije, izgradnje elektroenergetske infrastrukture, obnove morske flote kao i izgradnje nove ili obnove postojeće prometne infrastrukture. Predsjednica je istaknula hrvatsku predanost obnovi gospodarskih veza s Islamskom Republikom Iranom, stoj u priopćenju iz njezina Ureda. Realizaciji tog plana pridonijet će i šezdeset hrvatskih tvrtaka koje su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore stigle u Iran i koje će sudjelovati na Gospodarskom forumu.

Hrvatska kao država članica EU-a podupire napore za ostvarivanje čvrste suradnje EU-a i Irana, kazala je predsjednica i dodala kako u Hrvatskoj Iran ima pouzdanog prijatelja. Naglasivši ključnu ulogu Irana u ovom dijelu svijeta, kazala je kako je od iznimnog značaja konstruktivna uloga Irana i doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz djelovanje u rješavanju sukoba i kriza u njegovom susjedstvu. Držimo kako je s Iranom potrebno raditi na utvrđivanju područja od zajedničkog interesa i potencijala za suradnju, posebno kad je riječ o Siriji, Iraku i Afganistanu ili borbi protiv terorizma, istaknula je predsjednica Grabar Kitarović, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

RTL Autor: RTL


Video: Reuters

Osim s iranskim predsjednikom, predsjednica Grabar Kitarović u Teheranu će održati odvojene sastanke s najvišim iranskim dužnosnicima, vrhovnim vođom Islamske Republike Irana ajatolahom Alijem Hamneijem, predsjednikom Parlamenta Islamske Republike Irana Alijem Larijanijem, predsjednikom Vijeća za razlikovanje svrsishodnosti ajatolahom Akbarom Hašemijem Rafsandžanijem te ministrom vanjskih poslova dr. Mohamadom Džavadom Zarifom.

U sklopu službenog posjeta Islamskoj Republici Iranu, hrvatska predsjednica će se sa svojim domaćinom iranskim predsjednikom Rohanijem obratiti sudionicima Iransko-hrvatskog gospodarskog foruma. Naime, u pratnji predsjednice RH bit će jedno od najvećih izaslanstava hrvatskih gospodarstvenika koje ju prati u posjetu inozemstvu. U gospodarskom izaslanstvu nalaze se predstavnici šezdesetak tvrtaka koje je organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Trodnevni službeni posjet hrvatske predsjednice prvi je izravan susret na najvišoj razini između dviju država nakon ukidanja sankcija Iranu i imat će veliku političku važnost, ali glavni naglasak posjeta bit će na razvoju gospodarskih odnosa kojih u posljednjih desetak godina gotovo i nije bilo.