UVJERLJIVA POBJEDA

Iranski reformisti pomeli konzervativce u Teheranu

28.02.2016 u 14:37

Bionic
Reading

Saveznici iranskog reformističkog predsjednika Hasana Rohanija odnijeli su uvjerljivu pobjedu u Teheranu, na prvim izborima od potpisivanja nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila, prenose u nedjelju agencije. Nakon 90 posto prebrojanih glasova, prorohanijeva Lista nade osovjila je svih 30 mandata u glavnom gradu Teheranu, a vodeći konzervativni kandidat Golamali Hadad-Adel je na 31. mjestu

Ipak se čini da su reformisti prošli nešto lošije u izbornim jedinicama izvan glavnog grada.

'Izbori su gotovi. Vrijeme je da otvorimo novo poglavlje u gospodarskom razvoju Irana, na temelju domaće sposobnosti i prilika koje se pružaju na međunarodnom planu', rekao je u subotu Rohani, prenijela je iranska novinska agencija Irna.

'Natjecanje je završilo i stiglo je vrijeme za jedinstvo i suradnju', izjavio je Rafsandžani, izvijestila je državna televizija.

Milijuni Iranaca glasovali su u petak za 290 parlamentarnih zastupnika i 88 članova Skupštine stručnjaka. To tijelo imenuje vrhovnog vođu i moglo bi izabrati nasljednika Ajatolaha Hameneija (76) koji je lošeg zdravlja.

Prvi rezultati pokazuju da su Rohani i bivši predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani, umjereni konzervativac dobili najviše glasova za skupštinu, koja se sastoji od iskusnih političara i visokih vjerskih dužnosnika.

Rezultati parlamentarnih izbora u Teheranu značajni su jer zastupnici iz glavnog grada najviše utječu na politički smjer predstavničkog tijela.

Milijuni Iranaca izašli su u petak na izbore za parlament i skupštinu koji su godinama bili u rukama tvrdolinijaša i konzervativaca.

Pristaše Rohanija, koji je potpisao nuklearni sporazum, suprotstavili su se tvrdolinijašima bliskima vrhovnom vođu Ajatolahu Aliju Hameneiju, koji je zabrinut zbog približavanja Teherana sa Zapadom.