NASTAVAK PREGOVORA

Iranski parlament postavio šest uvjeta za povratak u nuklearni sporazum

20.02.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Iranski parlament postavio je šest uvjeta za povratak u nuklearni sporazum s globalnim silama u pismu predsjedniku Ebrahimu Raisiju objavljenom u nedjelju, izvijestila je državna novinska agencija IRNA u nedjelju.

U pismu, koje potpisuje 250 od 290 parlamentaraca, navodi se da bi SAD i europske potpisnice trebale jamčiti da neće izaći iz obnovljenog sporazuma te da neće odmah pribjeći mehanizmu obnavljanja sankcija ako Iran prekrši odredbe sporazuma.

"Moramo izvući pouku iz prošlih iskustava i staviti crvenu liniju na nacionalni interes ne obvezujući se ni na jedan sporazum bez prethodnog dobivanja potrebnih jamstava", navode zastupnici u pismu.

Izjava je potpisana dok se pregovara o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. Jedan visoki dužnosnik EU-a kazao je da bi dogovor mogao "vrlo brzo" biti postignut.

Takvi uvjeti parlamenta u ključnom trenutku mogli bi ograničiti manevarski prostor iranskih pregovarača u Beču i ugroziti konačni dogovor.

Iranski je parlament također postavio uvjet povratka u sporazum samo ako se ukinu sve sankcije, uključujući one povezane s terorizmom, raketnom tehnologijom i ljudskim pravima.

Iranskim parlamentom dominiraju tvrdolinijaši odani najvišem političkom autoritetu u zemlji, ajatolahu Ali Hameneiju.