rašid u teheranu

Iranski ajatolah: Čak i jedan Amerikanac u Iraku - previše je

29.04.2023 u 23:57

Bionic
Reading

Sjedinjene Države nepouzdan su prijatelj te Irak ne bi smio dopustiti prisutnost američkih vojnika na svom tlu, rekao je u subotu iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei iračkom predsjedniku Abdulu Latifu Rašidu

Iran održava snažne veze s Irakom i protivi se američkoj vojnoj nazočnosti u Iraku i zemljama Perzijskog zaljeva jer je zapadna vojna intervencija uzrok nesigurnosti u regiji.

"Amerikanci nisu irački prijatelji. Amerikanci nisu ničiji prijatelji pa nisu lojalni čak ni svojim prijateljima u Europi", citirali su državni mediji Hameneija.

Američke agencije za nacionalnu sigurnost istražuju curenje tajnih dokumenata koji upućuju na to da je SAD špijunirao saveznike, uključivo Ukrajinu.

"Prisutnost čak i jednog Amerikanca u Iraku previše je", rekao je Hamenei Rašidu koji je stigao u posjet Teheranu s izaslanstvom u svrhu jačanja veza između dviju susjednih zemalja.

SAD ima oko 2500 vojnika u Iraku koji savjetuju i pomažu lokalnoj vojsci u borbi protiv džihadističke skupine Islamske države koja je 2014. prigrabila velike dijelove Iraka i Sirije.

"Irak želi produbiti odnose s Iranom i riješiti neka preostala pitanja između dviju zemalja", rekao je Rašid i nije se u izjavi osvrnuo na veze Iraka i Sjedinjenih Država.

Američka nazočnost remeti sigurnost regije

Irak i Iran ratovali su osam godina 80-ih no odnosi tih dviju zemalja s većinskim šijitskim stanovništvom znatno su se smirili nakon pada Sadama Huesina i njegova režima kojim su dominirali suniti. Irak je postao bitan gospodarski partner Islamskoj Republici Iran kojoj je zapad nametnuo niz sankcija, a ona isporučuje Iraku plin i struju te robu široke potrošnje, piše AFP.

Francuska agencije podsjeća da su obje zemlje znatno pridonijele pobjedi nad IS-om u Iraku u kojem SAD još drži svojih 2500 vojnika. Amerikanci imaju nekih 900 svojih vojnika i u Siriji, većinom na sjeveroistoku kojim upravljaju Kurdi i u okviru koalicije koju vodi SAD u borbi protiv ostataka IS-a. Peta flota američke mornarice stacionirana je u Bahreinu.

"Nazočnost stranih vojnika i stranaca u regiji ne smatramo korisnom", rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi na zajedničkoj konferenciji za novinare s iračkim kolegom. "Nazočnost Sjedinjenih Država remeti sigurnost regije", poručio je Raisi. Naši odnosi s Irakom temelje se na zajedničkim interesima, "a Amerikanci misle na vlastite interese, a ne na interese zemalja u regiji", rekao je.