SMIRIVANJE ZAPADA

Iran, Turska i Brazil dogovorili razmjenu urana

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 17.05.2010 10:06
  • Objavljeno 17.05.2010 u 10:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iran, Turska i Brazil potpisali su u ponedjeljak sporazum o razmjeni nuklearnog goriva koji bi trebao smanjiti zabrinutost Zapada zbog nuklearnih ambicija Teherana

Iran je priopćio da je pristao razmijeniti 1200 kg svog niskoobogaćenog urana za visokoobogaćeno nuklearno gorivo koje bi koristio u svom medicinskom nuklearnom reaktoru.

Razmjena nuklearnog goriva odvijat će se u Turskoj, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

Iran, koji odbacuje optužbe Zapada da želi razviti nuklearno oružje, ranije je zahtijevao da razmjena bude na njegovu teritoriju.

Nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Turska i Brazil ponudile su svoje posredništvo da bi se pronašlo rješenje tog pitanja dok velike sile razgovaraju o nametanju novih UN-ovih sankcija Iranu.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i turski premijer Tajip Erdogan u Teheranu su se sastali sa svojim domaćinom, iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom da bi potvrdili sporazum o nuklearnoj razmjeni koji je postignut u nedjelju nakon dugotrajnih pregovora triju strana.

Ahmadinedžad je nakon potpisivanja sporazuma pozvao velike sile na nove pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu, za koji Zapad vjeruje da je namijenjen izradi nuklearnog oružja.

'Nakon potpisivanja sporazuma u nuklearnoj razmjeni, vrijeme je da zemlje 5+1 pokrenu s Iranom nove razgovore temeljene na iskrenosti, pravednosti i međusobnom poštovanju', rekao je Ahmadinedžad.

On je aludirao na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku - te Njemačku.

Turski premijer Erdogan doputovao je u nedjelju navečer u Teheran, gdje su već razgovarali Silva i Ahmadinedžad. Njegov ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je da nakon potpisivanja sporazuma više nema razloga za nove sankcije Iranu.

'Sporazum o razmjeni, koji je Iran danas potpisao, pokazuje da Teheran želi surađivati... više nema temelja za nove sankcije i pritiske', rekao je Davutoglu.

Prema planu koji je u listopadu 2009. dogovorila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), Teheran bi trebao svoj niskoobogaćeni uran dati u zamjenu za visokoobogaćeni uran koji bi Rusija poslala u Francusku na preradu da bi bio pogodan za upotrebu u istraživačkom reaktoru.

Teheran je tražio da razmjena niskoobogaćenog za visokoobogaćeni uran bude u Iranu, ali IAEA i međunarodna zajednica nisu bile sklone takvom rješenju.

Pregovori u Teheranu su vođeni s ciljem da se uvjeri Iran da pristane na primopredaju u Turskoj i tako pokaže dobru volju da bi izbjegao daljnje sankcije međunarodne zajednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi