WESTERWELLE ODLUČAN

'Iran s nuklearnim oružjem ne dolazi u obzir!'

09.09.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji boravi u posjetu Izraelu, u nedjelju je izjavio kako ne dolazi u obzir da Iran posjeduje nuklearno oružje, te je hitno pozvao Teheran da pristupi ozbiljnim pregovorima o tome.

'I mi dijelimo jednaku bojazan s Izraelcima, kada je o iranskom nuklearnom programu riječ', rekao je na sastanku s izraelskim ministrom obrane Ehudom Barakom u Jeruzalemu. Westerwelle je dodao kako 'bi Iran koji posjeduje nuklearno oružje predstavljao opasnost za Izrael, ali i za stabilnost u cijeloj regiji', zbog čega takva opcija ne dolazi u obzir.

Međunarodna zajednica sumnja da Iran, pod krinkom razvoja nuklearnog programa namijenjenog civilnim ciljevima, nastoji izraditi nuklearno oružje, što Teheran kategorički opovrgava.

Izraelci iranski projekt smatraju vrlo ozbiljnom prijetnjom te upozoravaju kako ne isključuju mogućnost preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja.

'Sankcije i diplomatski pritisak na Iran se nastavljaju. Još uvijek smatramo da ima mjesta za diplomatsko rješenje. Hitno pozivamo Iran da pristupi ozbiljnim pregovorima', rekao je Westerwelle.