SVAĐAO SE S PUTNICIMA

Iran prognao stjuarda zbog krivog naziva Perzijskog zaljeva

21.02.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Grčki državljanin, zaposlenik iranske zrakoplovne tvrtke Kiš, prvo je dobio je otkaz, a potom je prognan iz zemlje nakon svađe s putnicima oko upotrebe naziva "Arapski zaljev" umjesto "Perzijski zaljev", objavila je novinska agencija Fars.

"Grčki stjuard na letu 7081 kompanije Kiš, između Teherana i otoka Kiša, izbačen je iz zemlje zbog nekorektnog i neodgovornog ponašanja", izjavio je Golamreza Rezajan, šef odjela iranske policije za imigraciju i strane državljane.

Iranski putnici na tom letu prosvjedovali su kada se umjesto "Perzijskog zaljeva" na kartama leta na monitorima u zrakoplovu pojavio naziv "Arapski zaljev".

Grčki stjuard reagirao je prijetnjom da će dati uhititi putnike koji prosvjeduju. Nakon te "prepirke", stjuarda je "pozvala imigracijska policija i njegova dozvola boravka je poništena", izjavio je Rezajan.

Taj strateški važan zaljev Indijskog oceana, smješten između Irana i Arapskog poluotoka, povijesno se naziva Perzijskim, ali većina arapskih zemalja ga zove Arapskim. Iranci (etnički Perzijanci) posebno su osjetljivi na takve izmjene naziva.

Nakon incidenta s grčkim stjuardom, ministar prometa Hamid Bebahani izjavio je da će "letovi stranih tvrtki biti zabranjeni ako koriste pogrešan naziv Perzijskog zaljeva", objavila je novinska agencija Mehr.