ODBAČENO PRIMIRJE

Iran prijeti uništenjem kurdskih pobunjenika

14.09.2011 u 11:02

Bionic
Reading

Iran je odlučan u nakani da likvidira kurdske separatiste u zemlji, na području uz granicu s Irakom, ako ne polože oružje ili ne odu iz regije, rekao je zamjenik zapovjednika Čuvara revolucije (Pasdaran), general Hosein Salami, a prenijeli su mediji u srijedu

'Naša je poruka da Iran neće trpjeti prisutnost bilo koje terorističke skupine na svojim granicama i borit će se s njima do kraja', opetovao je general Salami dok iranske snage od srpnja vode veliku ofenzivu protiv pobunjenika PJAK-a, glavnog kurdskog pokreta oružane borbe protiv teheranskog režima.

'Ako skupine na području uz granicu ne polože oružje ili se dovoljno ne udalje od naše granice, mogu očekivati nastavak naših napada', dodao je čelnik Pasdarana.

General Salami nije ništa rekao o ponudi za primirje koju je prošlog tjedna iznio PJAK, što vjerojatno znači da ju je Teheran zapravo odbio. Čuvari revolucije, elitna ideološka vojska iranskog režima, rekli su da ta ponuda zahtijeva 'pojašnjenja'.

'Preventivne akcije iranskih snaga se nastavljaju', rekao je glavni zapovjednik Čuvara revolucije, general Mohamad Ali Džafari, kako su u srijedu prenijela glasila.

U borbama Pasdarana i kurdskih pobunjenika od sredine srpnja poginuli su desetci ljudi na obje strane, među kojima i zamjenik zapovjednika PJAK-a.

PJAK (Stranka za slobodan život Kurdistana) redovito napada iranske snage s iračkog teritorija, a Teheran ga optužuje da je odgovoran za brojne atentate u iranskom Kurdistanu.

Usprkos prosvjedima Bagdada, iranski vojni čelnici su u više navrata izjavljivali da će nastaviti bombardiranja sve dok Irak ne rasporedi svoje snage na granici kako bi spriječio ulazak kurdskih pobunjenika u Iran.