NOVO AHMADINEDŽADOVO ORUŽJE

Iran predstavio dalekometnu bespilotnu letjelicu

22.08.2010 u 16:25

Bionic
Reading

Iranska je Vlada danas predstavila bespilotni bombarder Karra ('napadač' na perzijskom jeziku), koji dostiže brzinu od 900 km na sat, ima domet od 1.000 km i može ponijeti četiri rakete i dvije bombe od 110 kg

'Naše novo oružje nije toliko nositelj poruke smrti za naše neprijatelje koliko poruke veličanstva za čovječanstvo', rekao je na predstavljanju iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad i dodao da Iran nikada nije imao namjeru napasti neku drugu zemlju, ali će svakako poraditi na svojim obrambenim mogućnostima.

Iran je više puta naglasio da će odlučno reagirati na svaki pokušaj napada na vlastiti nuklearni program koji je ove subote ušao u povijest puštanjem u pogon nuklearnog reaktora na atomskoj centrali Bushehr na jugu zemlje.

Bespilotna letjelica Karra je predstavljena samo dva dana nakon uspješnog lansiranja rakete srednjeg dometa Qiam.

Iranski medji najavljuju i druge vojne uspješnice. Ali novo iransko oružje je daleko od razine onoga s kojima raspolažu saveznici, posebice bespilotne letjelice Taranis koju je Velika Britanija predstavila prošli mjesec, a koja može letjeti među kontinente i biti navođena satelitom iz bilo koje točke na planeti.