NASRIN SOTOUDEH

Iran oslobodio vodeću aktivisticu za ljudska prava

26.10.2014 u 18:00

Bionic
Reading

Iranske sigurnosne snage su pustile na slobodu uglednu odvjetnicu za ljudska prava Nasrin Sotoudeh koja je uhićena pošto je predvodila prosvjede protiv, kako je ocijenila, nepoštene pravosudne prakse u Islamskoj Republici, rekla je u nedjelju

Odvjetnica i aktivistica je uhićena u subotu zajedno s još nekoliko svojih prijatelja dok su se vraćali iz mirnih prosvjeda ispred odvjetničke komore u Teheranu. Svi su pušteni nakon kratkog informativnog razgovora a samo je Sotoudeh ostala u pritvoru.

'Zadržali su me sedam sati i zatim pustili', rekla je u telefonskom razgovoru za Reuters iz Teherana.

'Bila su ondje dvojica iz ministarstva sigurnosti. Rekla sam im da neću odgovarati na njihova pitanja jer nemaju sudski nalog'.

51-godišnja Sotoudeh je postala poznata kada je 2010. uhićena tijekom gušenja prosvjeda protiv spornog reizbora bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Proglašena je krivom za potkapanje državnog poretka i osuđena na šest godina zatvora i trogodišnju zabranu bavljenja odvjetništvom.

U zatvoru je 50 dana štrajkala glađu prosvjedujući protiv odluke da se njezinoj kćeri zabrani izlazak iz zemlje. To je privuklo pozornost međunarodne javnosti pod čijim su je pritiskom iranske vlasti oslobodile. Puštena je u rujnu 2013., uoči odlaska tek izabranog reformističkog predsjednika Hasana Ruhanija na zasjedanje Opće skupštine UN-a u New York.

Sotoudeh je prošli tjedan rekla da će nastaviti borbu sve dok odvjetničke komore ne budu barem 'prividno neovisne'.