ČEKALI DEVET GODINA

Iran od Rusa dobio prvi protuzračni sustav S-300

11.04.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je danas kako je započela isporuka ruskog protuzračnog sustava S-300, čime je započela prva faza ugovora između Teherana i Moskve o nabavci potpisanog još 2007. godine. Istog dana Kremlj je objavio kako će ruske protuzračne snage do kraja godine dobiti šesti sustav S-400

‘Već smo najavili da je, unatoč nekolicini promjena u datumu isporuke, ugovor na snazi te da će se isporuka nastaviti’, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Džaberi Ansari, dodajući kako je isporuka izvršena brodom koji je išao preko Kaspijskog mora.

Podsjetimo, ugovor o prodaji prvi put je potpisan 2007., ali ga je Rusija zaustavila pod pritiskom SAD-a i Izraela. Ugovor je obnovljen prošle godine nakon što je Iran sa šest vodećih svjetskih sila potpisao nuklearni sporazum

Ruska isporuka sustava S-300 rezultat je novog ugovora koji je potpisan s Iranom prošlog studenoga i predstavlja poboljšanu verziju ranijeg. Očekuje se da isporuka vrijedna 900 milijuna dolara bude završena do sredine 2016.

Rusija je, inače, predlagala Iranu sustav Antej-2500, ali je Teheran zatražio upravo S-300PMU-1, izjavio je direktor kompanije RostehSergej Čemezov. Prema njegovim riječima, to će biti posljednja isporuka S-300 u inozemstvo.

Na dan kada je izvršena primopredaja prvog sustava S-300 rusko ministarstvo obrane objavilo je kako će ruske protuzračne snage do kraja godine dobiti šesti sustav S-400. Kako se navodi, od početka ove godine ruska vojska dobila je jedan sustav S-400, kao i dva sustava Pancir-S. Dosad su na dužnosti bila četiri sustava S-400 te su štitili zračni prostor Moskve i središnje industrijske regije.