AHMADINEDŽAD NEMA TAJNI

Iran nije obvezan podnositi izvješća Obami

25.09.2009 u 22:10

Bionic
Reading

Iran nije obvezan vladu američkog predsjednika Baracka Obame izvješćivati o svakoj tvornici za obogaćivanje urana koju ima, rekao je u petak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad i tako podigao temperaturu u prijeporu zbog iranskoga nuklearnog programa

NEW YORK - "To ne znači da mi moramo Obaminu administraciju izvijestiti o svakoj tvornici koju imamo", rekao je u razgovoru za časopis Time odgovarajući na pitanje o optužbi predsjednika SAD-a Baracka Obame da je nuklearna tvornica koju je Iran ovaj tjedan objelodanio izgrađena u tajnosti.

"Nemamo tajna, radimo u okviru IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju)", rekao je Ahmadinedžad Timeu.

Rusija
je u petak, nakon službene potvrde da je Iran izgradio i drugu nuklearnu tvornicu, osim one u Natanzu, izrazila zabrinutost, a službeni Peking pozvao je Teheran na suradnju s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju.

Glasnogovornica ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva rekla je, kako prenose ruske agencije, da otkriće tajne iranske tvornice za obogaćivanje urana uznemiruje. Natalija Timakova je također najavila da će ruski predsjednik Medvedev na sastanku na vrhu G-20 u Pittsburghu danas dati izjavu o iranskom nuklearnom programu.

"Predsjednik će dati posebnu izjavu nakon najnovijeg otkrića druge iranske nuklearne tvornice, koje nas je uznemirilo", rekla je glasnogovornica.

Kina je pozvala Iran na suradnju s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju pošto je objavljeno da je Teheran izgradio i drugu tvornicu za obogaćivanje urana.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu rekao je novinarima u petak na rubu sastanka G20 u Pittsburghu kako se Peking zalaže da se pitanje iranskoga nuklearnog programa riješi mirno, pregovorima. Kina, kako je kazao, pomno prati razvoj stanja i želi da IAEA provjeri tu novu tvornicu. Kina se također nada da će se na sastanku predstavnika Teherana i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka), zakazan za 1. listopada, naći rješenje za iranski nuklearni program.

SAD već nekoliko godina prate gradnju nove iranske tvornice za obogaćivanje urana i smatraju da je premalena za proizvodnju goriva za civilni nuklearni reaktor, izjavio je u petak visoki američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Ta je tvornica premalena da proizvede gorivo za nuklearni reaktor za proizvodnju struje. Napravljena je za oko 3000 centrifuga, a nuklearni reaktor za struju treba ih znatno više", rekao je isti izvor koji prenosi Reuters.

Po riječima neimenovanoga francuskog dužnosnika, koje prenosi agencija AFP, samo su SAD, Francuska i Velika Britanije znale za gradnju nove iranske tvornice u Komu. "Rusi i Kinezi tek su nedavno bili obaviješteni", kazao je taj izvor i objasnio da se na taj podatak čekalo jer su htjeli biti potpuno sigurni u njegovu točnost.

O tome ništa nisu znali ni Nijemci i zato kancelarka Angela Merkel nije bila uz Baracka Obamu, Nicolasa Sarkozyja i Gordona Browna kad su jutros u Pittsburgu objavili svoju deklaraciju, precizirao je francuski izvor.

Italija se pridružuje zahtjevima koje su u petak istaknuli SAD, Francuska i V. Britanija da Iran u cijelosti otkrije svoje nuklearne kapacitete i nakane, objavila je talijanska vlada u priopćenju.

"Italija se pridružuje deklaraciji čelnika SAD-a, V. Britanije i Francuske o novoj tvornici za obogaćivanje urana u Iranu. Italija se protivi iranskom razvoju vojnoga nuklearnog programa i želi da Teheran razjasni svoj nuklearni program kao što zahtijevaju IAEA i UN", piše u priopćenju talijanske vlade.

Rim želi da se u pregovorima s iranskim dužnosnicima, koji počinju 1. listopada, rasvijetle te točke te da "Iran uistinu pokaže spremnost na raspravu o nuklearnim i drugim pitanjima od međunarodne važnosti".

Iran je skrivao godinama drugu tvornicu za obogaćivanje urana, a Francuska, SAD i V. Britanija zahtijevaju od IAEA-e da istraži tu "zabrinjavajuću" temu, kazao je danas američki predsjednik Barack Obama u Pittsburghu gdje se održava sastanak na vrhu G20.