KERRY OTPUTOVAO NA KONZULTACIJE

Iran i Zapad u pat poziciji oko nuklearnog programa

15.07.2014 u 20:59

Bionic
Reading

Iran i Zapad i dalje se razilaze u pregovorima o nuklearnom programu, rekao je u utorak u Beču američki državni tajnik John Kerry koji se vraća na konzultacije i poručuje da Iran ne može zadržati sadašnji broj centrifuga, a Teheran poziva Washington da političkim odlukama pronađe izlaz iz pat pozicije

'Stvarne razlike' još postoje u ključnim pitanjima, rekao je Kerry na konferenciji za novinare u Beču gdje je pregovarao, no odlučan je 'nastaviti putem diplomatskih napora', prenosi agencija AFP.

Iranska agencija Irna prenijela je poruku iranskog šefa diplomacije Mohamada Džavada Zarifa Amerikancima 'da donesu političke odluke i tako prekinu sadašnju pat poziciju', javlja AFP.

Opseg obogaćivanja uranija i dalje je ključan element pregovora do 20. srpnja, roka za dogovor između šest sila (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Njemačka i Velika Britanija) i Irana koji treba zaustaviti svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

'Posve smo jasno rekli da je 19.000 centrifuga koliko ih sada ima u programu previše', rekao je Kerry u Beču nakon tri dana pregovora sa Zarifom.

'Nisam ovdje da bih iznio maksimalistička stajališta', rekao je Zarif i dodao 'možemo pokušati postići sporazum u kojem bismo zadržati sadašnje razine', piše dpa.

U intervjuu za New York Times Zarif je rekao da bi Iran mogao program obogaćivanja uranija tijekom sedam godina zadržati na sadašnjoj razini, piše dpa i podsjeća da je visoki američki dužnosnik prošli tjedan rekao da bi sadašnji program obogaćivanja uranija trebao biti zamrznut tijekom mnogo više godina.

Kerry se vraća u Washington na konzultacije s predsjednikom Barackom Obamom i Kongresom.

Iran sada koristi 10.00 centrifuga za pročišćavanje uranija na razine pogodne za korištenje u nuklearnim rekatorima. Još 9.000 centrifuga instalirano je, ali nije u funkciji.

Šestorka pokušava spriječiti Iran da dosegne stupanj u kojem će moći proizvesti nuklearno oružje.

Šestorka želi čvrsta jamstva da je iranski nuklearni program civilni u zamjenu za ukidanje sankcija koje guše iransko gospodarstvo.

Pregovarači su postigli prijelazni sporazum u studenome 2013. u Ženevi koji istječe 20. srpnja, a produljenje je moguće ako na to pristanu obje strane.