AHMADINEDŽAD PORUČIO ZAPADU

Iran će predstaviti 'veliko nuklearno postignuće'

11.02.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad najavio je u subotu, u govoru povodom 33. obljetnice islamske revolucije u toj zemlji, da će Iran uskoro objaviti 'jako važno postignuće' na nuklearnom polju, ali nije iznio pojedinosti

Iranski je predsjednik također kazao da njegova zemlja 'nikada neće kapitulirati pred govorom sile' u nuklearnim pregovorima s velesilama. 'Budete li rabili govor sile, otvorenom vam kažem, iranski narod neće nikada kapitulirati', rekao je, obraćajući se zapadnim zemljama. 'Za vas je jedini mogući put priznati prava iranskog naroda (na nuklearnom polju) i vratiti se za pregovarački stol, svaki drugi put osuđen je na propast', dodao je Ahmadinedžad u govoru koji je prenosila državna televizija.

Iran je na udaru oštrih međunarodnih i zapadnih sankcija zbog njegova spornog nuklearnog programa, nakon neuspjeha više pokušaja dijaloga s velesilama za koji se obje strane međusobno optužuju.

Izrael i Sjedinjene Države također su u više navrata isticale da ne isključuju primjenu sile, ako sankcije ne budu dovoljne, ne bi li spriječili Iran da proizvede nuklearno oružje koje Teheran, tvrdi međunarodna zajednica, želi proizvesti. Iran to odlučno niječe.

Iranski predsjednik je opet žestoko napao Izrael, još jednom zanijekavši genocid nad Židovima u Drugom svjetskom ratu. Iran je 'srušio idol holokausta koji su podigli Zapad i kolonijalisti' ne bi li opravdali stvaranje židovske države, kazao je, ocijenivši u vjerskoj metafori koja se poziva na vjersku povijest, da je Teheran tako 'pripremio put oslobođenju zapadnih naroda'.

Ahmadinedžad je već više puta izazvao žestoke međunarodne reakcije zanijekavši holokaust i nazivajući ga 'mitom'. Iran ne priznaje Izrael i redovito poziva na nestanak izraelske države koju opisuje kao 'zloćudni tumor' na Bliskom istoku.