HAKIRANJE ŽIVOTA

iPod touch i surfanje

24.04.2010 u 12:00

Bionic
Reading

iPod touch, kako kažu u Appleu, sljedeća je razina zabave - odlično džepno računalo, iPod ili prijenosna igraća konzola. No s obzirom na to da nema 2G ili 3G modul, da biste preko iPod toucha surfali beskrajnim internetskim prostranstvima, ovisit ćete o Wi-Fi mreži, ali i taj se problem lako može riješiti

iPod touch predstavljen je paralelno s iPhoneom prve generacije, a još ga i danas mnogi miješaju s najpopularnijim telefonom na svijetu. Ključna razlika leži u činjenici da iPod touch nije telefon, što znači da preko njega nećete moći obavljati razgovore putem GSM mreže, nema GPS modul i - možda najviše razočaravajuća razlika od svih - iako je već u svojoj trećoj generaciji, još uvijek nema kameru. Usprkos ovim nedostacima, njime možete kupovati i koristiti sve aplikacije iz popularnog AppStorea, skidati glazbu s iTunesa te ga, drugim riječima, koristiti kao 'iPhone bez telefona', i to po znatno nižoj cijeni od iPhonea. Ipak, kako to obično biva, nije baš sve tako jednostavno. Budući da iPod nema 2G ili 3G modul, bit ćete ovisni o Wi-Fi mreži. Da biste riješili taj problem, sve što vam zapravo treba je aplikacija zvana Joiku spot. Ona, naime, laički rečeno, pretvara vaš mobilni telefon u wireless router, na kojemu tada pokrećete svoju vlastitu Wi-Fi mrežu. To vam daje privilegiju da, gdje god se nalazili, uvijek imate pristup internetu. Aplikacija je dostupna putem weba u dvije verzije, besplatnoj i premium. Besplatna vam omogućuje pokretanje mreže i surfanje preko standardnog porta 80, no ukoliko  odlučite pokrenuti neku od aplikacija na vašem iPod touchu koja koristi drugi port, ona nažalost neće raditi. Potpunu funkcionalnost možete ostvariti kupnjom premium verzije, i to samo za sedam eura, a ukoliko možete skupiti devet prijatelja ili, jednostavno, prodati nekome paket od 10 licenci, izdvojit ćete ukupno 59 eura. 

 

PLUS

Korištenje aplikacije iznimno je praktično. Jednim klikom na ikonu u glavnom izborniku pokrećete Wi-Fi, pričekate nekoliko sekundi i vaš vlastiti hotspot je kreiran. Samo ostavite aplikaciju da radi u pozadini i surfanje može početi. Ako već koristite iPod, znat ćete da je spajanje na Wi-Fi također vrlo jednostavno. Pri prvom spajanju unesete enkripcijski kod koji će pri svakom sljedećem spajanju uređaj sam prepoznati. Drugim riječima, nećete morati obavljati dvostruki posao. Ipak, koliko god je ovaj način korištenja iPod toucha praktičan i efikasan, postoje i neki minusi.

 

MINUS

Najveći minus definitivno je trajanje baterije. Dok baterija na prosječnom smartphoneu na čekanju troši oko 0,05 W, s emitiranjem Wi-Fi mreže potrošnja se povećava i do 0,9 W, što znači da će vaša baterija pri takvom načinu rada izdržati oko šest sati. Druga loša strana je pregrijavanje mobitela ukoliko često surfate, što tada dodatno umanjuje vijek trajanja baterije. Bez brige, mobitel vam se neće zapaliti, ali bit će prilično topao. Zadnja loša strana je uvijek prisutni skepticizam oko štetnosti bilo kakve vrste bežičnih mreža, pogotovo kad su tako blizu ljudskog tijela. Iako nikad ništa nije znanstveno dokazano, s vlastitim zdravljem uvijek treba biti oprezan. Kada se sve zbroji i oduzme, uz malo kalkuliranja i pravilan način korištenja, ovo je definitivno jedan od praktičnijih načina efikasnog korištenja vašeg iPod toucha.