NEZADOVOLJSTVO U BIH

Inzko neće nametnuti zakon o JMB-u

11.06.2013 u 12:56

Bionic
Reading

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozvao je bosanskohercegovačke vlasti da hitno pronađu rješenje za zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB). Tako visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko neće iskoristiti Bonske ovlasti kojima može nametnuti zakon lokalnim političarima

Inzko je pojasnio da je PIC zaključio da nadležne državne vlasti trebaju hitno pronaći rješenje za zakon o JMB na državnoj razini. PIC je suglasan da je demokratsko i ustavno pravo svakog građanina da na miran i dostojanstven način izražava nezadovoljstvo, stavove i mišljenje, prenosi Deutsche Welle.

'Neki političari su rekli da to nije dobro za državu, ali veleposlanici PIC-a imaju suprotno mišljenje', dodao je Inzko. Drugi zaključak PIC-a ističe da svi trebaju respektirati parlament i državne institucije. 'U Njemačkoj npr. postoji zakonom određen prostor oko parlamenta gdje se ne smije demonstrirati i PIC smatra da bi bilo dobro da se takva opcija razmotri i primijeni i BiH', pojasnio je Inzko.

Također dodao je da je Daytonski mirovni sporazum vrlo jasan u pogledu mjesta održavanja sjednica Parlamentarne skupštine BiH te da te sjednice moraju biti održavane u Sarajevu. 'Glavna poruka današnje sjednice jest da domaće vlasti imaju odgovornost za donošenje zakona o JMB-u, pogotovo sada kada to ljudi masovno traže', zaključio je Inzko. Podsjetio je da su prosvjednici u četvrtak navečer od njega tražili četiri stvari te da im je on obećao da će napraviti dvije: zakazati izvanrednu sjednicu PIC-a, a što je i napravio, te da će problem JMB-a biti rješavan na državnoj razini.

'Od mene su tražili i da osnujem fond za bolesnu djecu. Rekao sam i tada da ga ne mogu osnovati, ali da ću uplatiti sredstva za bolesnu djecu. Također, tražili su i smanjenje plaća zastupnicima i Vijeću ministara BiH za 30 posto, ali to nije nešto o čemu odlučujem ja, već parlament', poručio je Inzko. U Sarajevu će, kako je najavljeno, danas ispred parlamenta biti organizirani masovni prosvjedi. Očekuje se više tisuća prosvjednika. 'Sve je spremno za prosvjede. Dolazak su najavili brojni građani iz Banje Luke, Zenice, Mostara, Tuzle, a najavili su se i poljoprivrednici, umirovljenici, članovi Udruženja nezaposlenih osoba', izjavio je Nihad Aličković.