SKANDAL NA POMOLU

Investitor optužio istarske političare za reket

22.07.2014 u 22:41

Bionic
Reading

Njemački investitor Georg List u Motovunu već 12 godina pokušava započeti projekt u koji je dosad uložio pet milijuna eura. Kroz taj slučaj HTV-ovci Kristina Pešić Biondić i Dražen Majić istražili su zašto investitori kao glavnu zapreku ulaganjima u Hrvatsku ističu korupciju te reket lokalnih i regionalnih dužnosnika

'Ne komentiram idiote', izjavio je zastupnik u europarlamentu Ivan Jakovčić na novinarski upit da komentira optužbe njemačkog investitora Georga Lista. Nijemac već 12 godina pokušava započeti polo projekt pokraj Motovuna, ali unatoč pet milijuna uloženih eura, posao još nije započet. List je na sljedeći način za HRT opisao sastanak u Poreču na koji je došao požaliti se tadašnjem istarskom županu uvjeren da ga općinski čelnici žele reketariti.

'Gospodin Jakovčić me pozvao u Poreč. Molio sam ga da me primi kako bih ga upoznao sa zaprekama na koje sam naišao u Motovunu. Susreli smo se u restoranu Cotton Club, a s njim je bio i Branko Curić. Jakovčić me saslušao i u jednom trenutku rekao sljedeće: 'Trebali biste uplatiti 500.000 eura u tvrtku gospodina Curića i on će riješiti probleme u vašem projektu.'

'Te su me riječi šokirale', izjavio je List za HRT. Tvrdi da im je odgovorio kako mu takvo što ne pada na pamet jer je već oko 300.000 eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata.

'Rekao sam im i da gospodin Curić nema nikakvog iskustva u polo projektima. Nakon što sam ih odbio moj je projekt potpuno blokiran', tvrdi Georg List.

Poslovna romansa u Motovunu

List je 2002. upoznao tadašnjeg načelnika Općine Motovun Slobodana Vugrineca koji mu je rekao da je na jednom dijelu doline Mirne moguće razviti polo projekt. U ljeto 2004. na Brijunima se organizira veliki polo turnir na kojem sudjeluju pripadnici svjetskog jet-seta. Turnir zajednički organiziraju tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić Umberto Angeloni, vlasnik vodeće svjetske tvrtke za odijela Brioni.

Oduševljene uspjehom polo turnira, Općina Motovun i Istarska županija u suradnji s Listom 2004. pokreću izmjene Županijskog i Općinskog prostornog plana.

'U to vrijeme imao samo osjećaj da doista podupiru projekt', kaže List te je u Švicarskoj osnovao tvrtku preko koje je želio prikupiti sredstva za investicije. Pisma namjere Općini Motovun poslalo je nekoliko investitora iz Saudijske Arabije, Mađarske te iz švicarskih banaka.

Izmjenom plana do milijuna eura

Iako je List predložio građevinsku zonu na sasvim drugoj lokaciji, općinski čelnici bez njegova znanja odredili su tri zone na parcelama u vlasništvu općinskih vijećnika i njihovih prijatelja koji su kupovali zemlju paralelno s donošenjem izmjena plana.

Tako je zona C1 smještena na području na kojem najveći broj parcela ima općinski vijećnik Valter Kotiga, u zoni C2 građevinske parcele određivao je tadašnji glavni tajnik IDS-a Emil Soldatić, a najveća građevinska zona, C3, smještena je na zemljištu koje su tijekom izmjena plana kupile dvije zagrebačke obitelji povezane s tadašnjim predsjednikom motovunskog Općinskog vijeća Efremom Močibobom.

Bez ishoda

Zemljište u zoni C3 prvi je želio kupiti Georg List, ali su ga usred pregovora s vlasnikom Lučanom Valentom pretekle zagrebačke obitelji Čavala i Salak koje su od Valente za 16.000 eura kupile oko 50.000 četvornih metara. Valenta je za HRT izjavio da su mu kupci rekli da su za zemlju doznali preko Općine Motovun. Novi vlasnici uskoro su kontaktirali s Listom i za zemlju tražili 1,2 milijun eura ili 80 puta veću cijenu. Obitelj Čavala paralelno s izmjenom plana osnovala je tvrtku Terra pro i registrirala je upravo na Močibobovoj adresi.

List je dobio tri dosadašnja sudska postupka, ali Općina unatoč upozorenju suda da nema aktivnu legitimaciju u sporu i dalje podnosi žalbe. Da je jedina svrha tužbi i žalbi opstrukcija Lista, slaže se i aktualni motovunski načelnik. 'Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje prema zakonu pripada RH. Prema tome, u ovom sporu ne vidim previše smisla', kaže načelnik Tomislav Pahović. Bivši načelnik Slobodan Vugrinec nije želio komentirati slučaj.

Iako je vlasnički upisan u zemljišne knjige, Georg List ne može obrađivati svoju zemlju. Nju trenutačno, tvrdi List, potpuno ilegalno obrađuje županijska tvrtka AZZRI.

Više detalja o ovom slučaju možete naći ovdje