AKCIJA U SAD-U

Internetska zajednica pokazala što misli o državnom špijuniranju

04.07.2013 u 23:10

Bionic
Reading

Internetska zajednica u SAD-u u četvrtak se okupila u podršci prosvjedima protiv nadzora aktivnosti na internetu koju provode vlasti SAD-a, što je nedavno razotkrio bivši suradnik američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden

Mrežne stranice poput Reddita i Mozille podržale su kampanje u gradovima po SAD-u za 'Vraćanje četvrtog', što se odnosi na četvrti amandman ustava SAD-a koji građane štiti od nezakonitog pretraživanja i uhićenja.

Na naslovnici stranice Boing Boing, primjerice, stoji poruka NSA-u: 'Sretan 4. srpnja! Odmah prekinite vaše protuustavno špijuniranje svjetskih korisnika interneta – Narod'. Prosvjedi se održavaju na državni praznik SAD-a, Dan neovisnosti.

Prijepodne se u New Yorku i Washingtonu na prosvjedima okupilo više od 400 ljudi, rekli su organizatori prosvjeda koji procjenjuju da će ukupan odaziv u zemlji biti veći od 10.000. NSA je, pak, na svojim internetskim stranicama, poručio: 'NSA nema primjedbi na bilo koji zakonit, miran prosvjed. NSA i njegovi zaposlenici revno i zakonito svakog dana, 24 sata, rade kako bi zaštitili naciju'.

Online prosvjed je pokrenula Liga za obranu interneta, mreža od više od 30.000 web stranica i korisnika interneta koja za cilj ima prosvjedovati protiv pokušaja ograničavanja slobode interneta.