U CENTRU ZADRA

Inspekcija zatvorila povratnicama cafe bar zbog 128 kuna viška

23.07.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Zadarska Porezna uprava zapečatila je na pet dana cafe bar Macho u središtu Zadra, u neposrednoj blizini crkve Sv. Šime, kao mjeru opreza zbog prekršaja koji je utvrdila porezna inspekcija, javlja portal 057info. U blagajni je pronađeno 128 kuna viška za koje vlasnica Sanja Baka, povratnica iz Njemačke koja s kćerkom Jessicom vodi obiteljski posao, nije posve sigurna kako je nastao

'Bila je gužva. Ja i mama smo radile same, a oni su došli po najvećoj gužvi. Da smo lopovi, stavili bismo sebi u džep, a ne u blagajnu. Ne bih slova rekla da su nas vidjeli da nismo izdali račun. Zatvorite nas, stavite iza rešetaka, ali ne za ovo i na ovaj način', kazala je Jessica.

'To je manča. Bila je gužva, nismo imali vremena poslužiti sve ljude. Gosti su ulazili s terase, stavljali novac na šank, mijenjali smo novac, bila je zbrka i stres i nismo znali kuda i što. Svakih pola sata kontroliramo kasu, ali baš kada je stigla inspekcija našao se višak. Stalno izdajemo račune i stvarno nije u redu da nas se za prvi prekršaj drakonski kazni. Usred sezone nas zatvaraju, pa mogli su doći u četvrtom mjesecu', kazala je uzbuđenim glasom Sanja tvrdeći da nije bila upoznata s ovom zakonskom odredbom.

Majka i kćerka su svjesne da manča ne smije ići u blagajnu, da mora biti odvojena, ali kažu da je u velikoj gužvi novac završio ondje gdje ne treba.

'Sad nam je pojašnjeno da u blagajni može biti minus, ali ni kuna plusa. Još uvijek ne znamo kolika će biti kazna. Znamo da je raspon od 20.000 do 500.000 kuna. Izgubit ćemo i desetak tisuća kuna za tih pet dana dok objekt bude zatvoren. Cijeli život smo živjeli i radili u Njemačkoj te smo svu ušteđevinu odlučili uložiti u otvaranje ugostiteljskog objekta u Zadru, u koji sam se vratila živjeti sa svoje dvije kćeri. Cilj nam je bio živjeti od svog rada u svojoj domovini, međutim zbog ovakvog ponašanja nadležnih službi prisiljeni smo pomiriti se s gubitkom', ispričala je pred brojnim novinarima Sanja Baka.

Njezina je priča kontradiktorna jer je na novinarsku opasku kako je inspekcija najavila da će biti stroga i prilikom najmanjih kršenja zakona i da je to na svojoj koži osjetio i ugostitelj u neposrednoj blizini cafe bara Macho izjavila da je upoznata s tim slučajem. Postavlja se pitanje kako onda nije znala da se u blagajni ne smije pojaviti višak. Nadalje, u dopisu medijima najavila je zatvaranje objekta, a na mjestu događaja nastavak rada, iako, kaže, nije sigurna što napraviti da se slučaj ne ponovi.

'Živimo u strahu i morat ćemo brojati novac svako malo, to je jedino što možemo učiniti', kazala je Sanja, najavivši daljnje korake. Sanjin suprug će pokušati plasirati priču u njemačke medije, a ako treba, poručuju, slučaj će završiti na Međunarodnom sudu u Strasbourgu.

Obitelj Baka iz Stuttgarta vratila se u Hrvatsku prošle godine. U posao su krenuli u rujnu. Kažu, već tu su započeli njihovi problemi s administracijom u Hrvatskoj, zbog čega su propustili turističku sezonu, a sada im se u jeku druge dogodilo ovo.

Sa Zadrom nemaju nikakve veze, no svidio im se grad i oduševljeni su običnim ljudima od kojih su od početka imali podršku, a ovo ih je iskustvo, kažu, iznimno razočaralo.