AFERA STROJARSKA

Inspekcija zatvorila gradilište vrijedno 80 milijuna eura

23.01.2013 u 17:14

Bionic
Reading

Inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja zatvorila je danas gradilište u Strojarskoj ulici u Zagrebu, jer na katastarskoj čestici broj 345/3 nije ishođena potvrda glavnog projekta za gradnju, a radovi su na njoj u punom jeku

Riječ je o projektu tvrtke VMD Promet vrijednom 80 milijuna eura u kojem bi, uz stambeni kompleks, trebala niknuti i dva poslovna tornja visine 17 i 25 katova.

Do prije godinu dana na toj lokaciji nalazila se pauk-služba Zagrebparkinga, poligon za autoškolu i betonsko igralište za nogomet. U procesu denacionalizacije zemljište je vraćeno Crkvi, Zagrebparking seli na Velesajam, a Crkva partnera i investitora pronalazi u VMD-u koji radi po projektu koji je izradila tvrtka Proarh.

U denacionalizaciji je, osim Crkvi, dio zemljišta vraćen i NK Gredelj Slozi koji je pravni sljednik kluba NK Sloga osnovanog pedesetih godina prošlog stoljeća.

I umjesto da NK Gredelj Slogu obavijesti o povratu imovine, Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem to preskače i briše klub koji i danas postoji kao pravni sljednik. Zemljište NK Sloge Grad prodaje Crkvi za nešto više od 730 tisuća kuna i time omogućuje Crkvi da objedini parcele i uđe u projekt.

No grijeh gradskih struktura tu ne staje, jer je očito da je VMD-u omogućeno da gradi bez svih potrebnih papira, odnosno bez potvrde glavnog projekta, što je potvrdio inspekcijski nalaz, za koji je preduvjet parcelacijski elaborat odnosno riješeni imovinsko-pravni odnosi koji u ovom slučaju nisu raščišćeni.

Antun Mikec, vlasnik VMD Prometa, izjavio je pak jučer za Večernji list da je spreman donirati milijun kuna za neki derutni vrtić ako inspekcija pronađe neku nepravilnost. S obzirom na to da je nepravilnost pronađena, zagrebački mališani donaciju s nestrpljenjem očekuju.