MEĐUNARODNI SAJAM U SLATINI

Inovacije u poljoprivredi rješenje za milijune gladnih

06.05.2011 u 20:05

Bionic
Reading

Svijetu trebamo poručiti da treba proizvoditi više hrane i energije za sve, u svim njegovim dijelovima. Prednost pri tome ima prehrambena industrija, a za taj problem inovacije su pravo rješenje, poručio je s Međunarodnog sajma inovacija u Slatini Andras Vedres, predsjednik IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora)

Na četvrtoj Agro Arci – Međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koji je u prostorima slatinskog Agroduhana otvoren danas i traje do nedjelje 8. svibnja, izlaže 220 izlagača iz jedanaest zemalja Europe i Azije.

Uz podatak, kako nam ga je prenio Vojislav Raušević, tajnik Udruge inovatora Hrvatske, da se prošle godine sajmu odazvalo 190 izlagača iz sedam zemalja svijeta, a uz ogradu da je recesija učinila svoje, organizatori – Udruga inovatora Hrvatske i Grad Slatina - zadovoljni su ovakvim statističkim napretkom. Sajam je svečano otvorio Stjepan Mikolčić, državni tajnik i izaslanik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petra Čobankovića

Cilj je sajma, koji je u slatinskom kraju kao izrazito poljoprivrednom kraju zaživio prije četiri godine, poljoprivrednu proizvodnju učiniti suvremenijom i ekološki prihvatljivijom. Osim toga, hrana je postala svjetski problem i potrebno je hitno pronaći nova rješenja u poljoprivredi.

'Svijetu trebamo poručiti da treba proizvoditi više hrane i energije za sve u svim njegovim dijelovima. Pri tome ne mislim na 'zdravu prehranu', već na najjednostavniju hranu. Pogledajte svijet oko nas, primjerice Kinu, Indiju, Afriku – oni ne mogu proizvesti dovoljno hrane i milijuni već gladuju. Inovacije u poljoprivredi omogućile bi veću proizvodnju hrane i zbog toga ovaj sajam ima naročitu vrijednost', rekao je novinarima Andras Vedres, predsjednik IFIA-e (Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora).