FRANKOFONI MEDIJI O REFERENDUMU

Inicijativa sumnjivih financija obračunala se s lijevom vlašću

03.12.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Dobar dio francuskih medija prenio je vijest o rezultatu hrvatskog referenduma o statusu braka kao ekskluzivnoj zajednici žene i muškarca. U agencijskim izvješćima stoji da u zemlji od 4,2 milijuna stanovnika koja je tek nedavno postala članicom Europske unije Katolička crkva igra veliku ulogu te da je pružila punu podršku građanskoj inicijativi

Navodi se i da je bivša jugoslavenska republika prešla dug put od prvog Gay Pridea 2002. kada su ekstremisti napali sudionike. Stav prema homoseksualnoj zajednici se u međuvremenu ipak postupno poboljšao te se podsjeća da je 2003. Hrvatska započela s uvažavanjem prava za istospolne zajednice.

'Hrvatska desnica osnažena referendumom protiv gay brakova' te 'Katolička i konzervativna Hrvatska rekla je ne gay brakovima', naslovi su Libérationa, dok Le Point ističe slab odaziv birača, manji nego na referendumu za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Uz izjave državnih čelnika, opozicije i aktivista za ljudska prava, Libération spominje i inicijativu za novi referendum o ograničavanju uporabe ćirilice u Vukovaru koji također cilja na smanjenje prava manjina.

AFP u svom izvješću navodi da su rezultati glasovanja jasno pokazali da je Hrvatska i dalje konzervativno društvo pod jakim utjecajem Crkve.

Belgijski list La Libre Belgique izvještava da se radi o prvom referendumu raspisanom slijedom zahtjeva građana, okupljenih u inicijativi 'U ime obitelji'. Inicijativa je to koju karakterizira 'sumnjivo financiranje' i za koju se snažno sumnja da je vezana uz mikro-stranku krajnje desnice, Hrast, koja, podsjeća se, nema zastupnika u parlamentu. Mnogi u Hrvatskoj, prenosi belgijski list, sumnjaju da je pitanje 'braka za sve' (termin korišten u Francuskoj) tek sredstvo obračuna s lijevom koalicijom na vlasti.

Nadalje, navodi se da uvjete za raspisivanje referenduma u Hrvatskoj nije lako ispuniti, osim za moćne i strukturirane organizacije kao što su Katolička crkva i udruge branitelja. Na kraju teksta se podsjeća da ustavna promjena i nema toliki značaj zasad budući da već postoji zakon o braku kao o zajednici žene i muškarca koji aktualna vlada i nije imala namjeru mijenjati.