LIJEK ZA SVE

Indija zadala udarac farmaceutskoj industriji

01.04.2013 u 19:44

Bionic
Reading

Indijski Vrhovni sud odbacio je zahtjev švicarske farmaceutske tvrtke Novartis AG da se zaštiti patentirani lijek koji se koristi u liječenju leukemije Glivec, nastojeći osporiti indijski Patentni zakon na temelju kojega je Indija Novartisu odbila patent za spomenuti lijek, a to predstavlja ozbiljan udarac zapadnim farmaceutskim tvrtkama koje se sve češće fokusiraju na veliko indijsko tržište.

Odluka predstavlja presedan i odrazit će se na nekoliko sličnih sudskih procesa koje farmaceutske tvrtke vode u Indiji, a riječ je o brojnim patentiranim lijekovima koji nisu dostupni većini od 1,2 milijarde stanovnika Indije, zemlje u kojoj ih oko 40 posto dnevno zaradi manje od 1,35 dolara.

Indija je 1970. donijela Patentni zakon kojim je zbog prevelikog siromaštva, ali i tadašnje intenzivnije politike socijalne države, zabranila patentiranje otkrića novog svojstva ili nove upotrebe poznate supstance ili same upotrebe poznatog procesa, stroja ili aparata ako se ne dokaže da takav poznati proces rezultira novim proizvodom ili uključuje barem jedan dodatni reaktant.

Zahvaljujući tom zakonu, jedna petina ukupne svjetske proizvodnje generičkih lijekova odvija se u Indiji.

Indijsko domaće tržište lijekova u svijetu je 14. po veličini, no s godišnjim rastom od 13 do 14 posto i najvećom svjetskom populacijom, predstavlja veliki potencijal u trenutku kada je razvoj tradicionalnih tržišta usporen.

Odluka Vrhovnog suda odrazit će se na slične slučajeve stranih farmaceutskih tvrtki i njihove zaštićene lijekove. Primjerice, lijek Sutent tvrtke Pfizer i lijek za hepatitis C farmaceutske tvtke Roche Holding AG izgubili su prošle godine svoj patentirani status u Indiji, a današnja odluka bez sumnje će im otežati mogućnost da ga ponovno dobiju.

Generički lijekovi su oni lijekovi koji sadrže isti aktivni sastojak kao i patentirani lijekovi, ali ih proizvodi druga kompanija i koji se prodaju po nižoj cijeni od patentiranih lijekova. U Indiji je ta razlika u cijenama dodatno izražena zbog jeftinog procesa proizvodnje, koji je ondje moguć. Osim što se proizvode za prekobrojno i presiromašno stanovništvo Indije, tamo proizvedeni generički lijekovi izvoze se u ostale siromašne zemlje svijeta.

Novartis je na sudu pokušao osporiti spomenuti članak, a njime se onemogućuje patentiranje lijekova koji su modifikacija nekog postojećeg lijeka. Novartis je 2005. imao priliku patentirati Glivec, što je propustio napraviti, a Indija je zbog vanjskih političkih pritisaka 2005. počela patentirati lijekove.